Elkezdődött a felvételi az MCC Fiatal Tehetség Programjára

2022. szeptember 13., 08:35 , 1125. szám

Elkezdődött a felvételi a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára (MCC FIT-program). Az egyedülálló tantervnek köszönhetően a kárpátaljai gyerekek olyan kiegészítő ismeretekkel gazdagodhatnak a négyéves párhuzamos képzés során, amit az iskolai évek alatt nem tudnának elsajátítani. Ilyen a robotika, az újraélesztés, valamint a különböző fizikai és kémiai laboratóriumi kísérletek.

A FIT-programra most felvételt nyert 25 felső tagozatos diák tanulmányutakon és vendégtanárok által tartott előadásokon vehet majd részt. A jelenleg Ukrajnában dúló háború következtében valószínűleg több foglalkozást Magyarországon tartanak majd meg a szervezők.

A FIT-program felső tagozatos általános iskolásoknak nyújt tehetséggondozó képzést. Ennek során a diákjaikat napjaink fontos szakterületeivel ismertetik meg. Céljuk, hogy feltérképezzék az egyéni érdeklődési köröket, fejlődési igényeket és lehetőségeket. A jelentkezők intelligencia, pszichológiai és nyelvtani felmérések után juthatnak be a képzésre.

„Idén ötödik alkalommal köszöntjük MCC-s családunkban azon szülőket és gyerekeket, akik szerettek volna felvételt nyerni a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára” – emelte ki Dobsa Beáta, az MCC FIT beregszászi régióvezetője. „Az igazán bizonytalan mindennapok ellenére számos szülő és gyerek tanúsított felénk bizalmat, ami igazán örömteli, és büszkeséggel tölt el minket, emellett bízunk abban, hogy ez a többszörös túljelentkezés a jövőben is jelen lesz az életünkben” – mesélte a régióvezető.

A program különös hangsúlyt fektet azokra a területekre, amelyek az iskolai oktatásban kevéssé jelennek meg, ugyanakkor a mindennapi élethez sok szállal kötődnek. A foglalkozások szombatonként zajlanak majd reggel 9 órától délután 4 óráig. Ez kétheti rendszerességet jelent év közben. Az oktatás teljes mértékben élményközpontú, ezáltal a gyerekek nem a száraz tananyagot, hanem a gyakorlati tudást sajátítják el.

A szervezők, a tervek szerint jelenléti oktatással kezdik meg a képzéseket, viszont abban az esetben, ha bármilyen külső körülmény folytán nem tudják majd biztonságos körülmények között folytatni a képzést Kárpátalján, akkor a képzések az anyaország valamely MCC-központjában folytatódnak – számolt be a beregszászi régióvezető.

Tv21Ungvár/K. K.