NYT: Kikezdheti Putyin személyes presztízsét az orosz hadsereg veresége

2022. szeptember 14., 09:21 , 1125. szám

Újfajta politikai kihívás elé állítja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadásukkal vereséget mértek az orosz hadseregre: kikezdi a hozzáértéséről és a hatalmáról alkotott képet, amelyen két évtizeden át dolgozott – állítja Anton Troianovski orosz származású amerikai újságíró a The New York Timesnak (NYT) írt cikkében, amelyet a zn.ua ismertet.

Folytatódik az orosz hadsereg visszavonulása Ukrajna északkeleti részéről, amelyért hónapokon át harcoltak. Az orosz állami tévé igyekezett úgy beállítani az eseményeket, mint egy alaposan kidolgozott „átcsoportosítási műveletet”, méltatva az orosz katonák hősiességét és szakértelmét. Ez a tálalás azonban nem sokat enyhített a háborúpártiak dühén, amiért az orosz hadsereg visszavonul.

„Az erő Putyin legitimációjának egyetlen forrása – mutat rá Abbas Gallyamov, Putyin volt beszédírója egy telefonos interjúban. – És egy olyan helyzetben, amikor kiderül, hogy nincs ereje, a legitimációja a nulla felé kezd zuhanni.”

Amikor Ukrajna vasárnap kihasználva fölényét újabb városokat és területeket szabadított fel, Putyin fokozta hadjárata brutalitását. Engedve az orosz televízióban és a közösségi médiában megszólaló háborúpárti hangoknak, rakétacsapásokat mért az ukrajnai polgári infrastruktúrára.

Amint egyre nyilvánvalóbbá váltak a harctéri kudarc méretei, mind több jele mutatkozott meg az orosz uralkodó osztályon belüli ellentéteknek. Ramzan Kadirov csecsen vezető például azzal vádolta az orosz tábornokokat, hogy hibákat követtek el, és nem tudták megmagyarázni a közvéleménynek a visszavonulást.

Visszaüt Putyin hajlama, hogy félrevezesse a saját népét. Oroszország kudarcának valósága megcáfolja a Kreml üzenetét, miszerint az orosz hadsereg legyőzhetetlen, Ukrajnát áthatja a korrupció és a gyávaság, Pu­tyin pedig zseniális geopolitikai stratéga – mutat rá a cikkíró szakértőkre hivatkozva.

Az első jelei annak, hogy a kiábrándultság kikezdheti Pu­tyin személyes presztízsét, akkor jelentkeztek, amikor Moszkva látványos tűzijátékot rendezett a hét végén a város alapításának 875. évfordulója alkalmából. Egyesek viszont azt mondták, talán ez a legmegalázóbb nap Oroszország számára az invázió február 24-i kezdete óta. Nyilvánvaló volt az elégedetlenség a városban, amelyet a hatóságok igyekeztek megkímélni a háború költségeitől. Szerhij Mironov, a Putyin-párti erők parlamenti vezére bírálta a hatóságokat, amiért megünnepelték a hagyományos moszkvai városnapot. „Nem lehet és nem is szabad, hogy ma meghaljanak a fiaink, és úgy tegyünk, mintha semmi sem történne!” – írta a Twitteren.

Tatjana Sztanovaja orosz politológus szerint a háború „különleges hadműveletként” való láttatását, amelynek nem kell érintenie a legtöbb orosz mindennapjait, az a várakozás diktálta, hogy Oroszország gyors győzelmet arat. De minden kudarc után egyre nehezebb eltitkolni a tényt, hogy a dolgok nem a tervek szerint mennek. „A Kreml egész politikáját arra építette, hogy a vereség eleve nem lehetséges” – mondta.

Hogy a harctéri kudarcok milyen súlyos károkat okoznak Putyinnak politikailag, az attól függ, hogy képes-e visszafordítani azokat. Gallyamov, az egykori beszédíró szerint az ukrajnai küzdelem arra késztetheti az orosz elnököt körülvevő elitet, hogy az utódja kinevezésére törekedjék. „Ha továbbra is ilyen aktivitással fogják pusztítani az orosz hadsereget, mint most, akkor mindez csak még inkább felgyorsulhat” – mondta Gallyamov az Ukrán Fegyveres Erőkre utalva.          

(hk/zn.ua)