Havonta akár 150 000 tonna sót is kitermelhetnek Bustyaházán

2022. szeptember 24., 18:26 , 1127. szám

Kirilo Timosenko, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője munkalátogatás céljából Kárpátaljára látogatott, s Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával közösen a bustyaházai sólelőhely mérnöki telephelyére utaztak.

Bustyaházán az előzetes geológiai vizsgálatok során egy óriási terjedelmű sóréteget fedeztek fel, amely 35 m mélyen kezdődik, és ahonnan havonta akár 150 000 tonna sót is kitermelhetnek. A Cation Invest Kft.-vel kötött befektetési megállapodás keretein belül néhány hónappal ezelőtt már megkezdődtek a munkálatok a területen. A Cation Invest képviselője az Elnöki Hivatal helyettes vezetőjének tett jelentésében elmondta, hogy az előzetes számítások szerint 5 hónapon belül megkezdődik a só kitermelése. Viktor Mikita úgy fogalmazott, hogy ez a projekt állami jelentőségű, és az ország vezetésének speciális felügyelete alatt áll. A projekt lehetővé teszi a Bustyaházai kistérségben található sólelőhely kiaknázását. Jelenleg már zajlanak a mérnöki munkálatok: építik a bekötőutat, kijelölték a fúrási helyeket, valamint folyamatban van a munkások szálláshelyeinek kialakítása is.

Ezzel egy időben már sikerült beszerezni a mélységi fúráshoz szükséges modern berendezéseket is. A lelőhely Ukrajna műszaki sószükségletének 100%-át tudná biztosítani, amelyet a téli időszakban az utak karbantartásához szállítanak majd. Jelenleg országosan közel 450 000 tonna műszaki sóra van szükség egy szezonban. Kirilo Timosenko megjegyezte, hogy az Ukrajna szükségleteinek 100%-át korábban biztosító Donyeck megyei Artemszil állami vállalat az ott folyó harcok miatt leállt. Ezért került be a megfelelő forrásokkal és adottságokkal rendelkező Kárpátalja az ország élelmezésbiztonságával kapcsolatos feladatok megoldási mechanizmusába.

TV21 Ungvár/D. P.