Sütő Miklós-tárlat az ungvári főkonzulátuson

2022. szeptember 26., 18:13 , 1127. szám

– Örömteli pillanat ez, mert a nehéz idők ellenére egy gondtalan órára össze tudunk gyűlni, és átélhetjük a békés összetartozás örömét. A közöttünk jelen lévő nagyszerű festőművész alkotásait megtekintve néhány pillanatra elfeledjük a háború távoli borzalmait, itteni nehézségeit és azokat a nyomasztó gondokat, amelyekkel a dolgos és problémákkal terhelt mindennapjaink során meg kell küzdenünk – kezdte köszöntőjét Bacskai József főkonzul a múlt szerdán Sütő Miklós festőművész munkáiból rendezett kiállítás megnyitóján.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusán rendszeresen kiállítási lehetőséget biztosítanak megyénk neves alkotóinak. Szeptember 21-én a külképviselet aulájában Sütő Miklós, az Ungvár Galéria igazgatójának munkáiból nyílt tárlat, amely előzetes bejelentkezés alapján megtekinthető.

– Ma, amikor a háború a békés élet minden zugát felborítja, felforgatja, különösen fontosak az ilyen események, amelyek életünket visszazökkentik akár néhány pillanatra is a normalitás medrébe – emelte ki Bacskai József az őszi kiállítás megnyitóján.

Sütő Miklós a középiskola elvégzése után, 1984-ben az Ungvári Állami Egyetem történelmi karán szerzett diplomát. Az 1970-es évektől foglalkozik a festészettel. Fő inspirálói a kárpátaljai festőiskola alapító úttörői voltak, mint Boksay József, Erdélyi Béla, Volodimir Mikita és Sütő János. Művei számos magángyűjteményben megtalálhatók Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és még számos más országban. 1975-től a városi, megyei, országos kiállítások résztvevője, első önálló kiállítása 1977-ben volt Munkácson. 1998-tól napjainkig az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetségéhez tartozó Ungvár Galéria igazgatója. 2012-től az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség tagja.

– Sütő Miklós személyében egy olyan nagyszerű művészről beszélünk, akinek műveiből sugárzik Kárpátalja, szülőföldje ölelő tájainak és barátságos lakóinak végtelen szeretete – jegyezte meg a főkonzul és elmondta: őszintén reméli, hogy a mostani kiállítás is hozzájárul ahhoz, hogy a kárpátaljai festők művészete még inkább ismertté és elismertté váljék a V4-országok és Ukrajna határain kívül is. – Fontos, hogy Kárpátalja még ezekben a nehéz időkben is a béke szigetét jelentse mindazok számára, akik itt élnek. Mi, magyarok azt szeretnénk, hogy mihamarabb béke legyen Ukrajnában, a menekültek hazatérhessenek, és az együttműködésünk visszatérjen a korábbi medrébe a közös érdekeink, az egymás iránti jószomszédi bizalom és kölcsönös tisztelet alapján. Ez rajtunk, magyarokon soha nem múlott, és ma sem múlik – hangsúlyozta Bacskai József, és köszönetet mondott Sütő Miklósnak, hogy elfogadta a meghívást, rendelkezésükre bocsátotta a kiállított műveket, közösen megszervezhették ezt a nagyszerű tárlatot. További egészségben és örömökben teljes alkotói éveket kívánt a művésznek, hogy minél többet járva szülőföldjét, a festményein, tájképein rögzített friss benyomásaival kápráztasson el bennünket.

Andrij Seketa, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke megköszönte a főkonzulátusnak és a főkonzulnak az ismételt lehetőséget, hogy a művészek kiállíthatják alkotásaikat.

– Ez mindig fontos és hasznos, de most, ebben a helyzetben még inkább! A háború idején egy békés városban elmenni egy kiállításra valóban óriási privilégium, boldogság. Ugyanakkor erre szükség van, mert minden embernek különböző szükségletei vannak, köztük szellemi is. S hála Istennek, hogy nálunk, Ungváron, Kárpátalján az emberek bázisszükségletei biztosítottak, és lehetőségünk van eljönni egy kiállításra, gyönyörködni a művészeti alkotásokban. Talán nem is érezzük, hogy más városok lakóihoz képest milyen egyedi lehetőség ez számunkra – fogalmazott, és kiemelte a megyei tanács és a főkonzulátus közötti folyamatos kommunikáció, az együttműködés és a művészek támogatásának jelentőségét, mert mint mondotta, ezekben a nehéz időkben minden jóérzésű embernek össze kell fognia.

Borisz Kuzma, az Ukrán Képzőművészeti Szövetség Kárpátaljai Megyei Szervezetének elnöke méltatta Sütő Miklóst, aki véleménye szerint fejlődő művész, időnként keresi magát, de alkot, kísérletezik.

– Természeténél fogva lírikus festő, és ez a tájképein is látszik. Szereti a kárpátaljai természetet, átérzi azt, és méltóan adja át vásznain. Emellett sokat kísérletezik a modern művészettel – mondta, és kiemelte Sütő Miklós galériaigazgatóként végzett tevékenységét is.

Végezetül a művész szólt a jelenlévőkhöz, köszönetet mondott a lehetőségért.

– Sokat nem fogok beszélni, beszéljenek helyettem az alkotásaim. Nem vagyok a szavak embere. Az ihletet Kárpátaljától kapom. Az a festő, aki nem mutatja be a kárpátaljai tájat, szerintem nagyon nagy hibát követ el, mert ilyen tájakért más festő akár ezer kilométereket utazik – jegyezte meg Sütő Miklós, és mindenkit a tárlat megtekintésére buzdított, ami véleménye szerint egy újabb láncszem a magyar, ukrán és szlovák népek között, amely még nem egy évszázadon keresztül fog élni.

rv