150 éves a sislóci görögkatolikus templom

2022. szeptember 27., 10:28 , 1127. szám

Ünnepélyes keretek között méltatták a sislóci görögkatolikus templom felszentelésének 150. évfordulóját szeptember 25-én. A szent liturgiát Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke celebrálta.

A templomot 1872. szeptember 15-én szentelte fel Labancz Sándor, az Ungvári Görögkatolikus Székesegyház őrkanonoka. A másfél évszázados épületet a jubileum időpontjáig a hívek szerették volna teljesen felújíttatni. Tavaly a magyar kormány támogatásának köszönhetően megújult a templom tetőszerkezete és tornya. Azonban a belső munkálatok során a vakolat alatt számos falfestményre bukkantak, azok restaurálása még folyamatban van. A mennyezeten látható freskók Spisák János festő keze munkáját dicsérik. A falakon vélhetően unokaöccse, Spisák József alkotott.

A sislóci görögkatolikus templom értékét növelik a falán nemrég felfedezett freskók. A templomot a kommunista rezsim idején bezárták, ekkor tornateremként használták. Ebben az időszakban rejtették vakolat alá a falakat borító freskókat is. Az ingatlant a 90-es években kapta vissza a közösség.

Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke úgy fogalmazott: „a másfél évszázados templom már koránál fogva is műemlék jellegű épületnek számít”.

Az ünnepi szent liturgián a Sislóci Görögkatolikus Egyházközség tagjai hálát adtak az Úrnak a már részben felújított templomért, a közösségért.

Fülöp János, a helyi egyházközség áldozópapja elmondta, a templom 150 évvel ezelőtti felszentelésével elkezdődött a Sislóci Görögkatolikus Egyház saját története, amelyben egy­aránt voltak szép és borús pillanatok is. „Nagyon hálásak vagyunk Magyarország Kormányának támogatásáért, amelyből sikerült felújítanunk a templom külső burkolatát, a homlokzatot, valamint visszaállíthattuk a templom tornyának egykori pompáját Szarvas Péter építészmérnök tervei alapján” – számolt be az egyházközség áldozópapja.

A magyar kormány Templomfelújítási Programjának keretében 600 millió forinttal támogatta az ukrajnai egyházi ingatlanok megújulását. Ebből 250 millió forintot a görögkatolikus gyülekezetek templomainak rekonstrukciójára fordítottak.

„A templom a reményt közvetíti az embereknek. Annak a reményét, hogy nem vagyunk egyedül, hiszen velünk van az Isten” – mondta Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének püspöki helynöke. Hozzátette, azzal, hogy őseink 150 évvel ezelőtt templomot építettek, szilárd alapot raktak le a jövő generációi számára.

TV21 Ungvár/K. K.