Magyar állami kitüntetést kapott Magyarország Csernyivci megyei kijelölt tiszteletbeli konzulja

2022. szeptember 27., 16:23 , 1127. szám

Makovijcsuk Ljubomir Bohdanovics, Magyarország Csernyivci megyei kijelölt tiszteletbeli konzulja, az Avicenna Tudományos és Orvosi Központ vezérigazgatója a magyar–ukrán kulturális, tudományos, oktatási és gazdasági kapcsolatok ápolása és fejlesztése érdekében végzett példaértékű tevékenysége, valamint a Csernyivci megyében élő magyar közösséggel folytatott együttműködése elismeréséül kapta meg a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

A Novák Katalin köztársasági elnök asszony által az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnep alkalmából adományozott magas rangú állami kitüntetést Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezetője szeptember 27-én ünnepélyes keretek között adta át Ljubomir Makovijcsuknak az ungvári főkonzulátuson.

– Az augusztus 20-i ünnepség alkalmából találkoztunk volna eredetileg, de a kitüntetésátadás később, szeptemberben valósult meg Kárpátalján. Akkor nem tudtunk Ljubomirral találkozni, ennek megvolt a sajátos oka. Ma ebben a családias környezetben találkozunk a mi kedves barátunkkal. Magyarország több mint ezer éve ünnepli augusztus 20-át, mi Ljubomirral közel 10 éve ismerjük egymást. Az 1000 esztendőhöz képest a 10 év nem meghatározó. De ez a 10 év mégis meghatározó volt, mert Ljubomirban Magyarország igaz barátját ismerhettük meg Csernyivci megyében. Ő nagyon sokat tett a két nép, a két megye, illetve a két ország kapcsolatáért – mondta a főkonzul és megjegyezte: ez a kitüntetés igazából nem is fejezi ki azt a mérhetetlen köszönetet, amivel tartoznak az irányába. – Mert ő az a kis lánghordozó ott, Csernyivciben, aki a magyar lángot hordja, ő gondoskodik az ottani kis közösségről, odafigyel rájuk. Köszönjük neki ezt a sok segítséget, és bízunk benne, hogy a jövőben is együtt tudunk majd működni – fogalmazott Bacskai József.

Ljubomir Makovijcsuk köszönőbeszédében elmondta, hogy rendkívül hálás Magyarország államfőjének, és személyesen Bacskai József főkonzulnak is.

– Ez valóban egy olyan kitüntetés, amiről álmodni sem lehetett. De szeretném önöket biztosítani, hogy azt a munkát, amit kijelölt konzulként végeztem és végzek, természetesen folytatni fogom annak érdekében, hogy országaink még szorosabbra fűzzék barátságukat. Bizonyos politikai momentumok ellenére nagyszerűek a kapcsolataink, és úgy gondolom, hogy a magyar kormány sokkal többet tesz majd országunk számára ebben a nehéz helyzetben. Természetesen Magyarország és Ukrajna két nagyon baráti ország. Én a magam részéről azon fogok dolgozni, hogy továbbra is erősítsük a kapcsolatainkat.

Ljubomir Makovijcsuk úgy véli, hogy ez a kitüntetés annak a munkának az értékelése, amit közösen végeztek. Mint mondotta, az elmúlt időszakban nagyon sokat dolgoztak a főkonzulátussal közösen: magyar művészek kiállításai, kiemelkedő magyar együttesek, operaénekesek koncertjei stb. kerültek megrendezésre.

– Ebben a nehéz időben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számos humanitárius adományt juttatott el Ukrajnába és közvetlenül Csernyivcibe. Segítettek a menekültjeinknek, a katonáinknak. A munka folytatódik, hiszen két szomszédos ország vagyunk, amelyek mindig barátságban és békében éltek, és ez így is marad – emelte ki Ljubomir Makovijcsuk, Magyarország Csernyivci megyei kijelölt tiszteletbeli konzulja.

Rehó Viktória