Szüreti foglalkozással indult a Nagyberegi Tájház őszi programsorozata

2022. szeptember 29., 16:53 , 1128. szám

Hagyományőrző szüreti foglalkozással indult a Nagyberegi Tájház idei őszi–téli programsorozata. A Pro Cultura Subcarpa­thica (PCS) civil szervezet munkatársai ezúttal főleg a szőlőszedéshez és az őszi mezőgazdasági munkálatokhoz kapcsolódó népszokásokat elevenítették fel a programra látogató gyerekekkel szeptember 28-án.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) által működtetett Nagyberegi Tájház nagy szerepet tölt be örökségünk megőrzésében és továbbadásában, ugyanis gyakori rendszerességgel zajlanak a helyszínen a magyar hagyományokat idéző foglalkozások, melyeknek szervezője a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet.

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, a PCS munkatársai idén is szüreti foglalkozással indították meg a Nagyberegi Tájház őszi–téli programsorozatát.

A rendezvény alkalmával a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum első osztályos tanulói látogathattak el a tájházba. Többek között kipróbálhatták a szőlőszedést és a szőlőtaposást, kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, de tanulhattak népi énekeket és néptáncot is.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy újra elindíthattuk a tájházi évadunkat” – hangsúlyozta Gál Adél, a Pro Cultura Subcarpa­thica tájházért felelős munkatársa, majd hozzátette: „A PCS számára kiemelt fontosságú, hogy teret, alkalmat és lehetőséget biztosítson a fiataloknak arra, hogy közelebbről megismerkedhessenek kultúránkkal, továbbá legyen egy olyan hely és idő, ahol a gyerekek felszabadultan viselkedhetnek és jól érezhetik magukat kortársaik körében.”

A PCS munkatársától mindezek mellett megtudhattuk, hogy az iskolai tanévhez igazodva a múzeum jellegű épületben ezentúl minden héten tematikus foglalkozásokat tartanak kárpátaljai iskolás csoportok számára. Az őszi tematikát követően, novemberhez közeledve már érkeznek a gyertyás alkalmak, aztán kezdetüket veszik az adventi foglalkozások. Az év végét pedig az ünnepi készülődés fogja zárni.

TV21 Ungvár/K. K.