Hogy még unokáink is láthassák

2022. október 5., 09:02 , 1128. szám

Viseletkiállítást rendeztek Nagyszőlősön, mely a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja viseletvarró tanfolyamának kárpátaljai varrónők által készített népi öltözékeit láthatja a közönség. A ruhadarabok a Kárpát-medence különböző tájegységeinek viseleteit mutatják be.

Az ünnepélyes megnyitón Tóth Márta, a Nagyszőlősi Révész Imre Galéria tulajdonosa elmondta: a kiállítás darabjaihoz személyes élmények kötik, hiszen ő is résztvevője volt a tanfolyamnak. „Szerettem volna, hogyha mindez itt, Nagyszőlősön is megjelenik. A tanfolyam számomra sokat adott, hiszen engem nem elsősorban a népi vonal érdekelt, de a végén sokkal többet kaptam, mint amiért mentem. Mert azóta elmondhatom, hogy jó irányba, de engem is megfertőzött a népi kultúra” – fűzte hozzá.

Ködöböcz-Gerzsenyi Ilona, a kiállítás kézműves koordinátora a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja részéről, a kiállítást bemutatva elmondta: „A kiállításon tanfolyami gyakorlódarabokat láthatunk, valamint fényképről rekonstruált viski parasztpolgári vagy nagydobronyi menyasszonyi viseletet. Szeretnénk a tanfolyamnak a folytatását elindítani, amelyre a közeljövőben, októberben kerül majd sor. Vajdasági és magyarországi varrónőkkel szervezünk néhány napos képzést, ahol a Hagyományok Háza oktatói fognak újabb technikákat mutatni számunkra.”

Kudron Katalin, a KMKSZ nagyszőlősi irodavezetője hangsúlyozta: „Szerintem fontos, hogy unokáink ne csak lássák, hanem viseljék is mindazt, amit az őseink ránk hagytak.”

A Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja egyik fő tevékenysége vidékünkön a különböző népművészeti ágakban való képzések szervezése. A múlt évben Visken megrendezett viseletvarró tanfolyam eredményeként jöhetett létre a most megtartott kiállítás is Hogy még unokáink is láthassák címmel. A szervezők célja, hogy az egykori kárpátaljai és a Kárpát-medencében is viselt öltözékeket minél szélesebb körben bemutassák szűkebb pátriánkban. Ebből adódóan tervezik, hogy Kárpátalja több településén is bemutatják a kiállított öltözékeket.

A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatott meg.     

VE