A kajszibarack biológiai növényvédelme VI.

2022. október 17., 12:21 , 1129. szám

A kéregmoly elleni biológiai védekezés lehetőségei

Az utóbbi néhány évben folyamatosan találkozhatunk a kajszibarackfákon kéregmolybábokkal és a törzsön jelentkező bőséges mézgafolyásokkal. Ezek egyértelműen jelzik a termelőknek, hogy valami gond van a gyümölcsfával. Amennyiben nem vesszük észre a tüneteket, akkor a kártevő egy-két éven belül a gyümölcsfánk pusztulását okozhatja.

A kártevő és kártételének ismertetése

Általában a törzs alsó részén kb. 5-10 mm hosszúságú, 2-3 mm átmérőjű, rozsdabarna morzsalékos és gyakran üres bábok lógnak ki a fa kéregrepedéseiből. E tünetekkel párhuzamosan mézgafolyások tömege látható a törzsön. A károsítót, a növényben szabálytalan kanyargó járatokat vájó hernyót a fa kérgét lefejtve találjuk meg. A hernyók járataikat rágva megsértik a fa vízszállító járatait, amivel kéregelhalásokat okoznak. A kajszi esetében ez leggyakrabban az egész fa pusztulását idézi elő, még a többéves öreg fák esetében is. Vidékünkön a kártevő két nemzedéke fejlődik ki egy évben, s a telet hernyó alakban tölti a fák kérge alatt.

Agrotechnikai és mechanikai védekezés

Rügypattanás előtt a károsított mézgás fákat kéregkaparóval tisztogassuk meg, a beteg részeket vágjuk ki, és a keletkezett sebet sebkezelővel kezeljük, zárjuk le. A lekapart kéregmaradványokat gyűjtsük össze, és égessük el mihamarabb.

A fajták fogékonysága

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy minden kajszi- és őszibarackfajtán meg tud telepedni az élősködő. Tehát nincs különbség a fajták ellenállósága között, minden barackfát egyformán szeret rágcsálni a kéregmoly.

A biológiai védekezés lehetőségei

Hazánkban több fürkészdarázsfaj is parazitája a kéregmoly hernyójának, illetve a katicabogár a hernyót és az imágót is előszeretettel fogyasztja. Nálunk a kereskedelemben máig nem lehet kapni betelepítésre alkalmas rovarfajt.

Mára viszont a kutatók jól beazonosították a kártevő feromonját, s változatlanul jól működnek a rajzást és a szaporodást megzavaró szexferomoncsapdák. Ezek a kereskedelemben Csalomon–10, Reagron–B néven kaphatók.

Sajnos a hernyó kártételét elég nehéz kivédeni, mivel védett helyen károsít. A védekezést a lárvakelés időpontjára kell időzíteni. Éppen ennek az időpontnak a meghatározására alkalmasak a feromoncsapdák. Az első permetezést májusban kell elvégeznünk. A permetszerrel a virágokat, az ágakat, de még a törzset is jó alaposan meg kell mosnunk. Érdemes a permetezőkészülékre szórópisztolyos véget szerelni a megfelelő borítás és a könnyű munkavégzés érdekében. A kihelyezett (április vége) feromoncsapdák első tömeges fogása után kb. 7-10 nappal kell elvégezni az első permetezést. Az elmúlt évek időjárási viszonyai miatt gyakran elhúzódott a rajzás, s ez nem lesz másként a jövőben sem. Ezért érdemes lehet az első permetezés után még legalább három alkalommal, 10-12 naponta alaposan, nagy lémennyiséggel védekezni.

A hernyók ellen alkalmazható, ökológiai termesztésben engedélyezett készítmények: Bacillus thuringiensis, azadirachtin, olajtartalmú készítmények és ezek kombinációi. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza