Viseletkiállítás a péterfalvai György-kastélyban

2022. november 7., 09:03 , 1133. szám

Impozáns helyen mutat­ták be november 4-én a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja viseletkiállítását. A tavaly decemberben életre kelt, kárpátaljai varrónők munkáit bemutató vándorkiállítást ezúttal a tiszapéterfalvai György-kastélyban tekinthette meg a nagyérdemű.

Az esemény megnyitóján Nagyné Szakadáti Margit, a Tiszapéterfalvai Képtár és a Tiszaháti Tájmúzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, aki örömét fejezte ki, hogy Péterfalván is látható a kiállítás, amely kiváló kárpátaljai varrónők kezének munkáját fémjelzi. 

A kiállítás anyaga tavaly decemberben készült el, amelyen a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kirendeltsége viseletvarró tanfolyamának vizsgaanyagai láthatók. Ködöböcz-Gerzsenyi Ilona, a kiállítás programfelelőse elmondta: „Kárpátalján az elmúlt években, elsősorban anyaországi pályázatoknak köszönhetően, a már meglévő együttesekkel párhuzamosan egyre több népzenei és néptáncegyüttes kezdte el tevékenységét. A népművészeti műhelyek szakmai fejlődése mellett fontos a színpadi megjelenés, a népviseletek hiteles elkészítése is. Ezt támogatandó, a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kirendeltsége 2021-ben viseletkészítő tanfolyamot hirdetett varrónők, a gépi varrásban jártas érdeklődők számára. Az elkészült vizsgamunkákból és gyakorlódarabokból szerveztük az itt látható vándorkiállítást, melyet előzőleg már bemutattunk a viski Fodó Sándor Közösségi Házban, illetve a nagyszőlősi Révész Imre Galériában is. A jelenlegi helyszínt követően további kárpátaljai településekre is szeretnénk eljuttatni.”

A kollekciók között az 1800-as évekből fellelhető rekonstruált ruhadarabokat is láthatunk: viski parasztpolgári viseletet, nagypaládi viseletet vagy éppen nagydobronyi menyasszonyi öltözetet is. Az elkészült vizsgadarabok közül Igyártó Ilona viski varrónő nagydobronyi menyasszonyi öltözete, valamint Tóth Márta nagyszőlősi varrőnő kék szaténruhája beregi keresztszemes kiegészítőkkel 2022 márciusában bekerült a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál Ünnepre készülve – ünnepi alkalmak népi textíliái című pályázat kiállítási anyagába Békéscsabán. A viseletek nemcsak a kárpátaljai népi kultúra öltözetvilágának kincseit gyarapítják, de a Kárpát-medencei magyar népi kultúra egy eddig kevésbé ismert szegmensét mutatják be: a vidékünkre specifikusan jellemző női ruházatot, az egykori parasztember hétköznapi és ünneplő viseletszokásait.

Az eseményt a Viski Fricskák népi zenekar játéka színesítette, valamint Danku Margit tiszapéterfalvai csuhéfonó kiváló egyedi csuhéalkotásai is megtekinthetők voltak.

A program támogatója a Csoóri Sándor Alap volt.

VE