Országos felháborodás az angolérettségi miatt

2010. június 25., 10:00 , 493. szám

Ukrajnában egyre nagyobb méreteket ölt az a felháborodási hullám, amelyet az idei emelt szintű érettségi angol vizsgájának túlzott nehézsége váltott ki.

A tesztkérdések java részére még sokat próbált szaktanárok sem tudták a választ. A felvételizni számító érettségizők tüntetésekkel fenyegetőznek.

Az angol nyelvből hétfőn lezajlott emelt szintű írásbeli által támasztott elvárásokkal talán még a harmadéves angol szakos egyetemi hallgatók sem birkóztak volna meg - vélik a felháborodott érettségizők. Legtöbbjük úgy véli, hogy az országos tudásfelmérő központ megbízásából összeállított tesztben szereplő kérdések számos esetben nem egyeztek az iskolai tananyaggal.

- Hosszú évekig tanultam az ország egyik legjobb angol nyelvi szakosítású középiskolájában, sőt egy évet az USA-ban is laktam, de én sem boldogultam a teszttel - nyilatkozta az egyik érettségiző a Podrobnosztyinak. - El sem tudom képzelni, milyen eredménnyel teljesíthették az egyszerű vidéki, falusi iskolák végzősei.

Hasonlóképpen vélekedett Andrej Holutyak, az egyik felső kategóriás, részben angol oktatási nyelvű mariupoli középiskola szaktanára is, aki elmondta, hogy a teszt teljesítése során gyakran neki is szótárhoz kellett folyamodnia.

- Az emelt szintű angolérettségi kérdéseinek zöme a cambridge-i nyelvoktatási módszer nehézségi fokai alapján a legmagasabb besoroláshoz tartozott - állítja Holutyak.

A felvételizni szándékozó ukrajnai érettségizők petíciót intéztek Dmitro Tabacsnyik oktatási miniszterhez, követelve a teszt teljesítése során adandó pontszámrendszer újragondolását. Ellenkező esetben országos tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.

P.I.