A nyulak vérzéses betegsége

2010. június 25., 10:00 , 493. szám

Egy ismerősöm egész házinyúlállománya elpusztult a nyulak vérzéses betegségében. Mit tehetnék azért, hogy az én állataim ne jussanak hasonló sorsra? - érdeklődött szerkesztőségünknél egy mezőgecsei olvasónk. Kérdésére és a kapcsolódó kérdésekre Komlóssy Antal nyugdíjas beregszászi állatorvos válaszol.

- Ez a kór az elválasztott, növendék és felnőtt házinyulak heveny légúti tünetekkel, a vérerek és a máj károsodásával járó, gyors lefolyású, nagyfokú elhullással járó betegsége, melynek áldozatul eshet az állomány 70-100 százaléka is - fejti ki a nyugalmazott állatgyógyász. - A megbetegedést először Kanadában észlelték, 1984-ben, majd a fertőzés gyorsan szétterjedt a világon. Európában 1987-ben jelent meg, s világrészünk szinte minden országában felütötte a fejét. Okozója egy önálló, szerológiailag egységes calicivírus, hirtelen megjelenésének okát nem ismerjük. Megjegyzendő, hogy a vírus iránt csak a házinyulak fogékonyak. A kisnyulak nem, de a 4-5 hetesnél idősebb állatok elkaphatják a betegséget, a fertőzés pedig a szájon át, levegő útján terjed (aerogén). A légutakból átterjedve a vírus tömegesen elszaporodik a májban, károsítja a vérérkapillárisokat, s főként a légutakban, valamint a tüdőben okoz vérzéseket. Lappangási ideje 24-48 óra.

- Melyek a betegség tünetei, s miként védekezhetünk a kór ellen?

- A túl heveny lefolyás során ki sem alakulnak a tünetek, legfeljebb véres hab ürül ki az orrlyukakból az elhullás előtt. A megbetegedést jelzi még, hogy az állatok hirtelen bágyadtakká válnak, nehezen lélegeznek, s habos orrváladék ürülése mellett elhullanak. A betegség lefolyását nem tudjuk befolyásolni, ha egy nyúl megbetegedik, akkor el is pusztul. Az egyetlen védekezési lehetőség a védőoltás, a gemoragizenkaja szepticemija elnevezésű vakcinával kell minden évben beoltani a két hónaposnál idősebb állatokat. Az oltóanyag hatása hat hónaptól egy évig tart, s akadnak, akik a biztonság kedvéért évente kétszer is beoltatják az állományt, míg mások évente csak egy alkalommal vakcináztatják le a nyulaikat.

Lajos Mihály