Hogyan zárja az évet a hrivnya?

2022. december 4., 10:27 , 1136. szám

A hrivnya dollárhoz viszonyított árfolyama az elmúlt hónapban bizonyos stabilitást mutatott, 40-41 hr/dollár körül ingadozott. Még Oroszország energia-infrastruktúra elleni rakétatámadásai sem okoznak tömeges pánikot a lakosság körében, és nem növelik jelentősen a valuta iránti keresletet. Az UNIAN hírügynökség utánajárt, mire számíthatunk az árfolyam tekintetében 2022 végén, 2023 elején.

Az ukrán nemzeti valutának a dollárhoz viszonyított hivatalos árfolyamát legutóbb még július 21-én módosították, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) akkor 36,57 hrivnyában állapította meg egy dollár értékét. Azóta a jegybank nem adta jelét, hogy módosításra készülne, vagy hogy vissza kívánna térni a lebegő árfolyamrendszerhez, amelyet a háború februári kitörése előtt megszokhattunk.

Amint azt Szerhij Nyikolajcsuk, a nemzeti bank alelnöke megjegyezte, a lebegő árfolyamhoz való visszatérés fő feltétele a devizapiac kiegyensúlyozása. Az NBU intervencióinak volumene jóval kisebb kell, hogy legyen, mint nyáron és szeptemberben volt, amikor a jegybank havonta 3–4 milliárd dollárt költött az árfolyam-stabilitás fenntartására.

„Ilyen volumen mellett nehéz a lebegő árfolyam lehetőségéről beszélni. Ahhoz, hogy a devizapiac ennek megfelelő állapota kialakuljon, stabilabb tengeri közlekedési folyosóra, termékeink exportálásának lehetőségére van szükség, mert a vasúti és közúti útvonalak korlátozottak. Ezenfelül a biztonsági kockázatok szintjének csökkenése szükséges, hogy a lakosság és a vállalkozások ne igyekezzenek olyan aktívan hrivnyáról dollárra váltani a pénzüket, mint jelenleg” – sorolta az NBU elnökhelyettese.

A Dragon Capital befektetési társaság előrejelzése szerint a közeljövőben az Ukrán Nemzeti Bank megpróbálja elkerülni a hrivnya dollárral szembeni árfolyamának korrekcióját. A cég szakértői úgy vélik, hogy az NBU a jövő év harmadik negyedévének végéig változatlanul tudja tartani a dollár hivatalos árfolyamát, amikorra számításaik szerint lezárul az Oroszországgal vívott háború „forró” szakasza, ami után lehetőség lesz majd visszatérni a rugalmas árfolyamképzésre.

„A nemzeti bank igyekezni fog elkerülni a hrivnya árfolyamának újabb korrekcióját a közeljövőben, hiszen a rögzített árfolyam fontos stabilizációs tényező a gazdaság számára a jelenlegi bizonytalan körülmények között, a hrivnya gyengülése pedig nem segíti elő jelentősen a külkereskedelmi hiány csökkenését a kereskedelmi forgalom sajátos szerkezete és a kikötők blokkolása miatti korlátozott exportlehetőségek következtében” – állapították meg a Dragon Capital elemzői.

A cég arra számít ezzel kapcsolatban, hogy az NBU arany- és devizatartaléka a biztonságos szint – mintegy 20 milliárd dollár – felett marad, és ez lehetővé teszi a jegybank számára, hogy ne változtassa meg a hrivnya amerikai valutához viszonyított hivatalos árfolyamát.

„Valószínűleg a háború utáni első hónapokban a bankközi valutapiacon viszonylag csekély marad a devizahiány, ezért 2023 negyedik negyedévében a hrivnya mérsékelt leértékelésére számítunk, 43 hr/dollárra” – jósolja a Dragon Capital.

Az UNIAN megjegyzi, hogy a kormány a jövő évi állami költségvetés összeállításakor 42,2 hr/dollár átlagos árfolyammal számolt 2023-ra. A kormányzati tisztviselők kezdetben 50 hr/dolláros árfolyamot jósoltak 2023 végére, de a törvényjavaslat második olvasatban történő tárgyalása előtt az előrejelzést jelentősen csökkentették: 45,8 hr/dollárra.

Jurij Krohmal – a kincstári termékek értékesítési részlegének vezetője az Avangard Banknál – rámutat, hogy a dollár készpénzárfolyama egyelőre a 39,50–40,50 hr/dollár tartományban stabilizálódott, annak ellenére, hogy az energiaágazat bizonytalan helyzetben van a folytatódó orosz csapások miatt.

„Úgy tűnik, ez az egyensúly addig tartható, amíg van elegendő készpénz a pénzváltókban és a bankok pénztáraiban. A jelenlegi helyzet nem ösztönöz az embereknél lévő valuta készpénz kiárusítására és az ennek megfelelő árfolyamcsökkenésre, a valuta készpénz elérhetősége pedig nem ad okot a felpörgetett keresletre és a drágulására. De a további áramkimaradások a valuta iránti kereslet növekedését okozhatják, kifejezetten a készpénz szegmensben” – mondja Krohmal.

Olekszandr Hmelevszkij, a közgazdasági tudományok kandidátusa rámutat, hogy az árfolyam stabilizálódását a nemzetközi hitelek és támogatások beérkezése befolyásolta.

„Így októberben 4,2 milliárd dollár érkezett be. Ukrajna novemberben kapott az EU-tól 2,5 milliárd euró hitelt, valamint további kölcsönöket is. Ez lehetővé teszi, hogy fedezzék a nemzeti bank valutaeladását a devizatartalékból” – mondta el Hmelevszkij.

Andrij Hojlov, a RoboForex elemzője az UNIAN-nak nyilatkozva úgy vélte, hogy az idei év végéig több tényező is befolyásolja a hrivnya más devizákhoz viszonyított árfolyamát. A legfontosabb a katonai konfliktus, illetve „forró” szakaszának időtartama.

„A hazai és külföldi befektetők hangulata a frontról érkező hírektől függ. Emiatt a nemzeti bank részéről határozott lépésekre van szükség a devizapiaci stabilitás megőrzéséhez” – véli az elemző.

 (hk/unian.ua)