Hagyományőrző tábor Visken

A talpalávalót Pál István Szalonna húzta

2010. június 18., 10:00 , 492. szám

2010. június 7. és 10. között Visken, a Kölcsey Ferenc Középiskolában lebonyolított szünidei gyermektábor bázisán, a Tisza-menti nagyközségből elszármazott népzenész, zenepedagógus, Pál Lajos, felesége, Jancsó Katalin, valamint két gyermekük, Pál István (Szalonna) és Pál Eszter szervezésében népzene-, néptánc- és kézművestáborra került sor, melynek Pál Lajos és Jancsó Katalin, az Aszódi Művészeti Iskola tanárai voltak a szakmai vezetői.

– Tavaly megkeresett a Viski Református Egyházközség két presbitere aziránt érdeklődve, hogy a tiszapéterfalvai Ének-, zene-, néptánc- és kézművestábor mintájára, nem lehetne-e hasonló rendezvényt szervezni a felső-Tisza-vidéki nagyközségben is – tekint vissza az előzményekre Jancsó Katalin. – Idén februárban, a tervezett tábor kapcsán, megbeszélést tartottunk a településen, melyen – többek között – részt vettek az önkormányzat, a református egyház, a középiskola, a művészeti iskola, civil és társadalmi szervezetek vezetői, a férjem és én. Mi tájékoztattuk a jelenlevőket az elképzeléseinkről, a Kölcsey Ferenc Középiskola vezetése felajánlotta, hogy a középiskola helyet ad a tábornak, míg a református egyház biztosítja az oktatók szállását és étkezését. Azután elteltek a tavaszi hónapok, s most sort kerítettünk erre a pár napos táborra, mellyel az volt a célunk, hogy felmérjük, mennyire igénylik a helybeli iskolások a rendezvényt (most csak viski diákok vettek részt a tábor munkájában), s megállapítottuk, hogy nagy a fogadókészségük, látható kedvvel zenéltek, énekeltek, táncoltak és faragtak, ahogy a nagyközség vezetése, oktatási intézményei, társadalmi szervezetei is végtelenül pozitívan viszonyultak a kezdeményezéshez.

Busai Zsuzsanna és férje, Busai Norbert, a Kecskeméti Táncművészeti Főiskola tanárai Visken felgyűjtött néptáncokat, elsősorban lassú és friss csárdást oktattak a gyermekeknek, Pál Eszter, a Váci Zeneművészeti Szakiskola tanára, viski, nagydobronyi és nagypaládi népdalokkal, illetve népi gyermekjátékokkal ismertette meg az iskolásokat, Pál István (Szalonna) hegedűművész, Pachert András nagybőgős és Karacs Gyula brácsás, a Magyar Állami Népi Együttes zenészei a hangszeres népzene világába vezették be az érdeklődőket, míg Balázs István helybeli fafaragó fafaragásra tanította a gyermekeket. A foglalkozásokra délelőtt és délután került sor, esténként pedig táncházat szerveztek, mely alkalmakon a Magyar Állami Népi Együttes fent nevezett tagjai húzták a talpalávalót, s teremtettek remek hangulatot. Június 9-én hangversenyt szerveztek a nagyközség művelődési házában, melyen fellépett a huszti járási Alsószelistyéről érkezett, ruszin népzenét és népdalokat előadó Hudaki Együttes, a Busai Zsuzsanna és Busai Norbert táncospár, valamint a magyar népdalkincs gyöngyszemeit tolmácsoló Pál Eszter, akit nagyszerű játékkal kísért Pál István (Szalonna), Karacs Gyula és Pachert András. Pál Lajos humorral átszőtt rövid köszöntővel üdvözölte a megjelenteket, a fellépők pedig nagy átéléssel előadott produkcióikkal varázsolták el a közönséget. Élvezet volt hallgatni Pál István (Szalonna) virtuóz hegedűjátékát, magával ragadó volt a bemutatott mezőségi tánc lendülete, s a többi előadó is igazán kitett magáért. A koncert végén Szajkó Károly polgármester köszönte meg a fellépőknek a csodálatos estét. A táborzárás napján, június 10-én pedig a népzene-, néptánc- és kézművestábor munkájában részt vevő gyermekek mutatták be – a középiskola dísztermében –, mit is tanultak az eltelt napok során.

– Ami a terveket illeti, szeretnénk legalább egyhetesre bővíteni a tábort, s minél több diákot igyekszünk majd bevonni a programjába – fejti ki Jancsó Katalin. – Fel kívánjuk venni a kapcsolatot a többi felső-Tisza-vidéki magyar iskolával, hogy a terület többi településéről is jöjjenek gyermekek a táborba. A KMPSZ szervezésében lebonyolított, nagy hagyományokkal rendelkező tiszapéterfalvai Ének-, zene-, néptánc- és kézművestáborba ugyanis – a jelentős távolság miatt – nem tud elutazni minden, a népi hagyományok iránt érdeklődő felső-Tisza-vidéki diák. Megjegyezném viszont, hogy nyitottak vagyunk mindenki előtt, a mostani tábor munkájába is bekapcsolódott több helybeli ukrán gyermek, akik hangszeres népzenét tanultak.

Lajos Mihály