Nyári vakáció válság idején

Turizmus

2010. június 11., 10:00 , 491. szám

Miután a gazdasági válság továbbra sem enged szorításából, legtöbbünknek ugyancsak el kell gondolkoznia azon, hogyan oldhatná meg takarékosan a nyári vakációzást. A takarékosság persze mindenkinek mást jelent. Van, aki továbbra sem hagyja ki a török tengerpartot júliusban, másoknak egy Kárpáti Szanatórium beutalója is megfizethetetlen. Az alábbiakban ahhoz szolgálunk néhány javaslattal, miként nyaralhatunk idén olcsóbban külföldön és idehaza.

Ami a külföldi nyaralási lehetőségeket illeti, még mindig Törökország a legoptimálisabb úti cél, ahol a tengerparti strandolásra és az utazgatásra, élményekre vágyók egyaránt megtalálhatják a számításukat, méghozzá a környező országokhoz képest igen kedvező áron.

A válság miatt visszaesett turistaforgalomra reagálva az utazási irodák egyre kedvezőbb üdülési ajánlatokkal állnak elő, ezért érdemes alaposan körülnézni, mielőtt befizetnénk egy útra. De azért is tanácsos az előzetes tájékozódás, mert az egyes üdülőközpontok jelentősen eltérhetnek egymástól. Így például Antalya és környéke a négy- és ötcsillagos szállóiról híres, amelyek mifelénk a luxusnyaralás szimbólumaiként ismertek. Egy egyhetes nyaralás két személy részére négycsillagos szállóban a repülőutat is beleszámítva ott mintegy 1300-1400 dollárba kerül, ötcsillagos hotelben pedig 1700 és 3400 dollár között ingadozik az ár, amiért azután valóban mindent megkapunk. Az ilyen szállók kilométereken keresztül sorakoznak a tengerpart mentén, de a tengeren kívül általában alig akad látnivaló a környéken. Miután azonban a homokos partok valóban csodálatosak, s a szállodák változatos programokat szerveznek vendégeiknek, kiváló lehetőséget biztosítanak a kikapcsolódásra, elsősorban a családosoknak, akiknek az a legfontosabb, hogy gyermekeik kedvükre lubickolhassanak.

Akik szerényebb összeget szánnak a nyaralásra, választhatják például az Antalyához közeli Kemert, vagy a környék valamelyik másik üdülővárosát. Az ottani strandok ugyan néhol kavicsosak-sziklásak, a szállók sem mindig közvetlenül a tengerparton épültek, de a vendéglátók sok helyütt saját kényelmes strandokat alakítanak ki.. Ebben a térségben számos olcsóbb, akár háromcsillagos szállodát is találunk, amelyekben két fő félpanziós ellátással és utazással együtt akár már 900-1000 dollárért is eltölthet egy hetet. Ez a régió különösen azoknak ajánlott, akik hamar elunják a tengerparti semmittevést. A környéken található műemlékeket, az antik városok romjait az utazók akár önállóan is felkereshetik.

Akiknek nem telik külföldi nyaralásra, sokszor az ukrán Riviérát, a Krím félsziget déli partját választják kárpótlásul, bár nemegyszer csalódniuk kell: a "hazai" tengerpart nem annyival olcsóbb, mint amennyivel a szolgáltatások színvonala elmarad a külföldiekétől. Ezzel együtt igen csábító lehet, hogy számos lehetőség kínálkozik a "költségoptimalizálásra", azaz szinte mindenen takarékoskodhatunk. Az útiköltségből például úgy faraghatunk le valamennyit, ha saját autónkon, esetleg másokkal kooperálva, közösen bérelt járművön vágunk neki a jóval több mint ezer kilométeres útnak. A szálláson is takarékoskodhatunk, a kempingek megválasztásával azonban legyünk óvatosak: csak olyan helyen verjünk sátrat, ahol sokan vesznek minket körül, nem maradunk magunkra éjszakára.

Szerencsére egyre több az olcsó szállás, így általában már 10-15 USD/fő/éjszaka áron találhatunk szobát. Az ár nem tartalmaz étkezést (sajnos néha hagyományos fürdőszobát vagy villanyt sem), sokan azonban így is elfogadhatónak tartják, hiszen gyakorta eleve arra számítanak, hogy maguk oldják meg az ellátásukat. Az utazóknak azonban fel kell készülniük rá, hogy a part menti települések étkezdéi, kávézói, éttermei és egyéb szolgáltatóipari egységei a nyári hónapokban lényegesen drágábbak, mint amit Kárpátalján megszoktunk, s a turisták által látogatott piacokon is méregdrága minden, beleértve a leghétköznapibb zöldségeket is. Ha ehhez hozzászámítjuk a bevásárlással és a főzőcskézéssel eltöltött drága nyaralóidőt, mindjárt sokkal szerényebbnek tűnik az önellátással elérhető megtakarítás. Ezért érdemes megfontolni, hogy a jobbára a szovjet időkből visszamaradt, még mindig nagy számban működő vállalati, szakszervezeti és egyéb üdülők valamelyikében foglaljunk szobát, ahol a szállás mellé ellátás is jár. Így az útiköltséget, az étkezést és a szállást beleszámítva, de számos egyéb járulékos kiadással nem számolva, két fő mintegy 500-600 dollárért tölthet egy hetet a Fekete-tenger ukrajnai partján.

Ami a kárpátaljai üdülést illeti, be kell látnunk, hogy a helyi szolgáltatók elsősorban az ország jobb módú keleti és középső megyéiből érkezőkre, illetve a határ mentén a magyarországi vendégekre számítanak. Ennek megfelelőek az árak és a szolgáltatások is. Nem a legjobb hír a kárpátaljai nyaralóknak, hogy a hegyvidéki szállókban, üdülőkben, turistatelepeken és szanatóriumokban a legolcsóbb kétágyas szobáért is legalább 120 hrivnyát kell fizetni egy éjszakára, s az ár általában még egy reggelit sem tartalmaz. Gyakoribbak a 150-250 hrivnya közötti szállásárak.

A szolgáltatások színvonalára jellemző, hogy a Kárpátokban nem ritka hűvös, nedves éjszakák ellenére nemegyszer problémát jelent kikönyörögni egy pluszpokrócot a személyzettől, s helyenként a melegvíz-ellátással is akadnak gondok. Pozitívum viszont, hogy amennyiben megfizetjük, a legtöbb saját konyhával rendelkező üdülőben és szanatóriumban elfogadható áron oldható meg a napi háromszori étkezés, vagyis legalább e tekintetben zavartalan lehet a pihenésünk.

Leginkább a turistáknak ajánlott programokon látszik meg, hogy a helyi szolgáltatók a messziről jött vendégekre bazíroznak. Egyre szaporodnak például a bortúrák. A keletről érkezett vendégek hektoliterszám vedelik a szerényebb minőségű kárpátaljai borokat is, ami persze szintén igen jót tesz a helyi gazdaságnak. Népszerűek az üdülőhelyek közelében létrehozott úgynevezett pisztrángos tavak. Az odalátogató vendégnek a kezébe nyomják a horgászbotot, hogy maga fogja ki az ebédre vagy vacsorára való halat a mesterséges víztározóból, majd helyben elkészítik számára a horogra került zsákmányt.

A lényeg azonban mégiscsak az, hogy a Kárpátok tájai továbbra is csodálatosak, s akik szeretnének egy hetet pihenni, kirándulni hegyeink közt, azok ezt viszonylag mérsékelt áron tehetik meg: két személyre számítva az elenyésző útiköltséget, a szállást és az étkezést is figyelembe véve, mintegy 300-350 dollárért.

zzz