Elesett vagy agyonverték?

Diákhalál a rendőrőrsön

2010. június 11., 10:00 , 491. szám

Újabb rendőrségi botrány rázta meg az országot az elmúlt napokban. Ezúttal egy 19 éves diák halt meg vitatott körülmények között egy kijevi rendőrőrszobán. Az illetékesek tagadnak, a közvélemény háborog.

A történet még májusban kezdődött Kijevben, amikor a körzeti rendőr az esti órákban az egyik kollégiumból bekísérte az őrszobára a 19 éves Igor Indilót, majd reggel a fiatalember szülei értesítést kaptak, hogy szállítsák el gyermekük holttestét a halottasházból. Sajtóbeszámolók szerint az elhunytat még azelőtt felboncolták, hogy a szülők odaértek volna, s nem engedték meg nekik, hogy megvizsgálják a holttestet.

Az édesanya szerint ők abban a tudatban érkeztek a halottasházba, hogy a fiuk megfulladt, ott azonban kézhez kapták az orvos által kiállított halotti bizonyítványt, amelyben az állt, hogy a halál oka agyi vérömleny, koponyatörés, tompa tárggyal való ütközés okozta sérülések.

A diákszállóbeli tanúk elbeszélése szerint azon az estén Igort meglátogatta egyik barátja, akivel együtt iszogattak az áldozat szobájában, annak közelgő 20. születésnapját ünnepelték. A fiatalember ezt követően keveredett konfliktusba a kollégium biztonsági emberével és a körzeti megbízottal, aki rövid szóváltás után szolgálati autóján a rendőrőrsre vitte a fiatalembert. A tanúk szerint a fiú önként, épen és egészségesen szállt be a járműbe. Amikor később diáktársai és tanárai Igor hollétéről érdeklődtek, a körzeti rendőr azt válaszolta, hogy a fiú randalírozni kezdett az őrsön, s ezért három napnál hamarabb nem eresztik szabadon.

Az ügyben nyomozni kezdő TSZN tévécsatornánál megjegyzik, hogy a rendőrőrsön kezdetben nem voltak hajlandóak kommentálni az esetet, később pedig azt állították, hogy az ittas állapotban lévő fiatalember elesett, s így keletkeztek halált okozó sérülései. A tévéseknek sikerült kideríteniük, hogy azon az éjszakán többször is riasztották az őrsre a mentőket, de a diákot végül is nem szállították kórházba.

Az 1+1 tévécsatornának nyilatkozó illetékes rendőr szerint az ittas fiatalember háromszor is elesett azon az éjszakán, először még a kollégiumban, ahol állítólag látták is a folyosón heverni. Másodszor az őrszobán, álló helyzetből vágódott el, harmadszor a priccséről, körülbelül 50 centiméter magasról zuhanhatott a padlóra. A sajtó, az esetben megnyilatkozó független szakemberek és a közvélemény nem hiszik, hogy Igor ezekbe az esésekbe halt volna bele. Hírek szerint a kollégiumban lakó diákok telefonon arról számoltak be a TSZN-nek, hogy a rendőrség nyomást gyakorol rájuk, hogy azt állítsák, Igor már betört fejjel ült be a rendőrségi autóba. A rendőrség sajtószolgálatának közleménye ezt cáfolta.

A rendőrség és az ügyészség sajtószolgálatánál azt is bejelentették, hogy vizsgálják a történteket, ezúttal azonban botrány kerekedett az esetből. Az ügy néhány nap alatt eljutott a parlamentig. Június 1-jén maga Olekszij Krikun kijevi rendőrfőnök számolt be a történtekről a képviselők előtt. A rendvédelmi szervek általa előadott álláspontja szerint munkatársaik nem sértették meg az előírásokat. Ugyanakkor tény, hogy a kerületi ügyészség bűnügyi eljárást indított a kerületi rendőrség munkatársai ellen hatalommal való visszaélés miatt, s vizsgálatba kezdett a belügyminisztérium is.

Június 3-án Nyina Karpacsova, a Legfelsőbb Tanács emberjogi biztosa is vizsgálatot indított, s az eset mielőbbi alapos kivizsgálását követelte a belügyminisztériumtól, a rendőrségtől és az ügyészségtől is. Az ombudsman az ukrán gyakorlatban meglehetősen ritka módon már az eljárás legelején indítványozta az azóta eltemetett holttest exhumálását. Karpacsova nem sokat kertelve mindjárt gyilkosságnak minősítette az Igor Indilóval történteket, s meggyőződésének adott hangot, hogy a rendvédelmi szervek megkísérlik eltusolni az ügyet. Mint emlékeztetett, a mostani eset nem az első alkalom, amikor megsértik az emberi jogokat a szóban forgó kijevi kerületi rendőrségen.

Időközben fővátosi diákok és jogvédők tiltakozó akciót szerveztek annál a rendőrségi épületnél, ahol Igor meghalt, s tiltakozásokra került sor több vidéki nagyvárosban is. A következő napok tétje az, mutatnak rá a jogvédők, hogy sikerül-e minden kétséget kizáróan megállapítani, mi okozta egy diák halálát Kijevben, vagy újra be kell érnünk a hatóságok "hivatalos" álláspontjával. (Kárpátalja/korespondent.net/pravda.com.ua)