A nemzetnek le kell győznie Kádár népét

2010. június 11., 10:00 , 491. szám

Trianon meghaladása hosszú folyamat, melyhez az kell, hogy "a nemzet legyőzze Kádár népét" - fogalmazott Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a Budapest XXII. kerületi budafok-tétényi önkormányzat múlt pénteki, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján tartott megemlékezésén.

Mint mondta, az ország feldarabolásakor milliónyi magyar embert rendeltek idegen hatalmak fennhatósága alá, amelyek célja a területükön élő magyarok önazonosságának megtörése, asszimilálása volt. E trauma kezelése jelenleg nincs napirenden - jelentette ki. A kárpátaljai politikus azonban hozzátette, hogy a lelki sebek gyógyítása lehetséges. Ennek akadálya, hogy a magyarság meghasonlott, "van a nemzet, és van Kádár népe" - fogalmazott.

Szavai szerint Trianon meghaladása nem lehetséges úgy, hogy "Kádár népe és a nemzet kompromisszumot köt", csak akkor, ha "a nemzet győz", és a felfogása uralkodóvá válik.

Kovács Miklós elmondta: a történelmi sebek feledtetéséhez normális Magyarországra van szükség, amely túllép a "merjünk kicsik lenni, merjünk senkik lenni" szemléletén.

Hozzátette: nem szabad az európai integrációra hivatkozva relativizálni a trianoni békeszerződés következményeit. Miféle Európa az, amelyiknek egy szava sem volt a Benes-dekrétumokra, és ahol meglehetősen elutasítóan fogadták, hogy az előző Fidesz-kormány el merte fogadni a státustörvényt? - tette fel a kérdést Kovács Miklós.

Arra is kitért, hogy ugyancsak elhibázott az az álláspont, amely "áldozatnemzetet" akar csinálni a magyarból. Nem az a feladat, hogy sajnáltassuk magunkat, hanem az, hogy egy, a jelenleginél jobban szervezett Magyarországot építsünk fel, ez a hazafias kötelesség - mondta.

Szabolcs Attila, a XXII. kerület fideszes polgármestere a nagytétényi országzászlónál rendezett megemlékezésen azt mondta: "a világtörténelem talán leggyalázatosabb megállapodásának" aláírói aligha gondolták, hogy 90 év elteltével a Felvidéken büntetés, Szerbiában verés jár azért, ha valaki magyarul beszél, Kárpátalján pedig betiltják az anyanyelvi oktatást.

A politikus a 2004. december 5-i népszavazásról szólva kijelentette: "a több évtized alatt már megszokott hazug kommunista retorika" sokakat eltántorított a voksolástól, és hat évnek kellett eltelnie, hogy az Országgyűlés ezt jóvátegye. (Kárpátalja/MTI/echotv.hu)