Az Európai Unió elégedetlen Ukrajna döntésével, hogy megbünteti az Oroszországgal együttműködő gyógyszergyárakat

2023. január 3., 13:15

Az Európai Unió nem ért egyet Ukrajna azon döntésével, hogy szankciókat vezet be az Oroszországban továbbra is működő európai gyógyszergyárakkal szemben – adta hírül kedden az rbc.ua hírportál a Politico című brüsszeli-amerikai lapra hivatkozva.

Ahogy a kiadvány megjegyezte, az Európai Uniót aggasztja, hogy szövetségese és leendő tagja fegyverekké alakítja az égetően szükséges gyógyszereket, valamint hogy ez sérti az európai vállalkozások érdekeit. Május végén Ukrajna olyan jogszabályt módosított, amely széles körű felhatalmazást adott számára az Oroszországhoz köthető cégek által gyártott gyógyszerek forgalomból való eltávolítására. Októberben pedig megtette az első lépést afelé, hogy Brüsszel ellenkezése ellenére kiszorítson egy európai céget a piacáról.

A Politico az Európai Bizottság belső értékelésének adataira hivatkozik, amely szerint 19, főként EU-s cég van az ukrán kormány célkeresztjében, amelyek összértéke 1,7 milliárd euró. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke nemrégiben Kijevben tett látogatása során felvetette ezt a kérdést Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek. „Minden európai vállalatnak engedélyeztük, hogy Ukrajnában értékesítsen minden olyan gyógyszert, amelyet az összes európai országban, a világ minden táján gyártanak, de nem Oroszországban” – válaszolta Smihal, hozzátéve, hogy Kijev és Brüsszel tárgyalt erről.

Tarasz Kacska, Ukrajna gazdasági miniszterhelyettese a kiadvánnyal folytatott beszélgetés során bagatellizálta a nézeteltéréseket, és „kereskedelmi irritációnak” nevezte azokat. Semmit sem véglegesítettek, mondta, és még egyetlen gyógyszert sem vontak ki a forgalomból. Csak a budapesti Richter Gedeon gyógyszergyárat érintette a törvény. A cégek ukrán piacról való kivonásáról szóló döntéshozatalra létrehozott bizottság megszavazta egy olyan magyar cég betiltását, amely a szívgyógyszerektől az antipszichotikumokig mindent gyárt. Összesen 35 gyógyszert fenyeget a forgalomból való kivonás, bár erről még nincs hivatalos rendelkezés. További két cég áll az ukrán kormány figyelmének központjában: a szlovén Krka és a Berlin Chemie, az olasz Menarini csoport német leányvállalata, amelyek együttesen mintegy 300 gyógyszert gyártanak.

(vb/karpat.in.ua)