Mintegy 34 ezer befogadott pályázattal eredményes évet zárt a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

2023. január 15., 14:56 , 1141. szám

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány elmúlt évi munkáját értékelte lapunknak Gulácsy Géza, az Alapítvány igazgatója, aki kitért az idei tervekre is.

– A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tizenkét éve végzi tevékenységét vidékünkön. Hogyan tekint vissza az elmúlt időszakra?

– Valóban, az Alapítvány 2010 végén kezdte meg tevékenységét, amely az évek során egyre bővült. Kezdetben három programot bonyolítottunk, míg 2022-ben – az azt megelőző évhez hasonlóan – 13 különböző támogatási kategóriában folytattuk tevékenységünket. Úgy gondolom, hogy a mostanáig befogadott mintegy 492 ezer pályázat is mutatja, hogy tevékenységünk eredményesnek mondható.

– 2022 rendkívül nehéz évnek bizonyult, a háború mindenki életét felforgatta. Milyen évet zárt az Alapítvány?

– Az elmúlt évben a háború okozta bizonytalanság is rányomta bélyegét a tevékenységünkre. Egyrészt 2021-hez képest mintegy 15%-kal csökkent a beadott pályázatok száma, másrészt eltolódott a pályázatok kiírása, így a munka dandárja az év legvégére maradt. Az érvénytelen pályázatok száma azonban jelentősen csökkent. A 2022-ben befogadott mintegy 34 ezer pályázat 0,1%-a bizonyult csak érvénytelennek.

A források egy része sajnos csak késve érkezett, illetve a kifizetésekre egyes kategóriákban nem is kerülhetett sor. Ezek, mint például a nyugdíjasok megsegítése, a vízumtámogatás kifizetése vagy az oktatási-nevelési támogatás folyósítása sajnos a 2023-as esztendőre tolódtak át.

– Mennyiben történt változás a különböző támogatási programok és az ezekre folyósított összegek, valamint a Magyarországról érkező támogatások ukrajnai adóztatása tekintetében?

– Az elmúlt évben a különböző pályázati kategóriában juttatott összegek többsége, illetve az adózás rendje nem változott az előző évekhez képest. Tervben van az oktatási-nevelési támogatás összegének differenciált növelése is. Azt, hogy ez mi módon fog történni, a közeljövőben fogjuk tisztázni.

– A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség az Alapítvánnyal közreműködve ősszel létrehozott egy programot abból a célból, hogy meghatározott kritériumok szerint anyagi segítséget nyújthassanak a Kárpátalján élő rászoruló, súlyos betegséggel, illetve fogyatékkal küzdő embereknek. Kifejtené bővebben a programot?

– Ezzel kapcsolatban sok félreértés adódott. Az Alapítvány felismerve, hogy különösen a háborús helyzetből kifolyólag segítségre lenne szüksége a komoly egészségügyi problémákkal küzdő honfitársainknak, kidolgozott egy támogatási programot a súlyos egészségügyi beavatkozást, kezelést igénylők és fogyatékkal élők megsegítésére. Ahhoz azonban, hogy egy ilyen programot elindítsunk, forrásokra van szükség. Így gyűjtést hirdettünk azért, hogy a szükséges pénzösszeg rendelkezésre álljon, illetve a magyarországi illetékeseket is kértük egy ilyen jellegű támogatás megnyitására. Jelenleg azonban az ehhez szükséges források még nem állnak rendelkezésünkre.

– Egy új esztendő elején az olvasó is kíváncsi arra, hogy mit hoz ez az év. A kárpátaljai magyarság bízhat a jövőben is a támogatási programok folytatásában? Lesz-e esetleg változás?

– A magyar kormányzati tényezők többször kinyilvánították, hogy továbbra is támogatni kívánják a kárpátaljai magyarságot a szülőföldön való megmaradásban. Reméljük, hogy a körülmények idén is lehetővé teszik majd az eddigi támogatási programok folytatását. Amiben változás várható, az az oktatási-nevelési pályázat beígért differenciált növelése. Ezzel kapcsolatban egyelőre csak előkészítő munkák folynak. Jó lenne, ha sikerülne a nyugdíjas oktatási, egészségügyi stb. dolgozókat beemelnünk a „szociális” csomagba, amivel egy komoly bizonytalansági tényezőt iktathatnánk ki. Nagyon fontos lenne, hogy sikerüljön forrásokat találnunk a fent említett egészségügyi programunk elindítására is.

Csuha Alexandra