Kezdetét vette a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző második képzési hétvégéje

2023. január 14., 17:08 , 1142. szám

Kezdetét vette a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző V. évfolyamának második képzési hétvégéje. A háromnapos eseménynek ezúttal Debrecen ad otthont január 13–15-én.

A 2018-ban indult Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző elsősorban azoknak a fiataloknak szól, akik felelősséget éreznek a kárpátaljai magyarságért, és véleményformálókként, döntéshozókként kedvező irányba szeretnék terelni az Ukrajnában élő magyar közösségek sorsát. Az MCC a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ), a KMKSZ Ifjúsági Szervezetével (KMKSZ ISZ) és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselővel közösen szervezi.

A hétvégi képzések során az MCC képzési központjai adnak otthont a fiataloknak. A hétvégék programja mindig egy adott témakörre épül. Első alkalommal gazdasági kérdésekre fektették a hangsúlyt. A mostani alkalommal Kárpátalja és annak jövője kerül fókuszba. A korábbi években fele-fele arányban szerepeltek a lexikális tudást átadó előadások és a gyakorlatok. A szervezők elmondták, hogy idén szeretnének minél több élményalapú programmal készülni a résztvevők számára.

„Nagyon fontos ez az alkalom, hiszen már a második képzési alkalomra volt ideje összerázódni a csapatnak, így a szakmai munkán, a szakmai fejlődésen van a hangsúly” – fogalmazott Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese.

A szervezők továbbá hangsúlyozták, hogy a képzés célja az, hogy olyan közösséget alkossanak, amelyek éljenek akár Kárpátalján, akár a világ bármely pontján, segítsék a kárpátaljai magyarságot egyrészt azzal a tapasztalattal és tudástőkével, amelyet az alkalmak során szereznek diplomáciai, gazdasági és politikai téren, másrészt pedig azzal a szoros emberi és szakmai kapcsolatrendszerrel, amelyet szintén a képzési hétvégéken van lehetőségük megszerezni a résztvevőknek.

„Úgy gondolom, hogy kiemelten fontos üzenettel bír az, hogy a jelenlegi nehéz körülmények ellenére is el tudott indulni a képzés, immáron ötödik éve, hiszen ameddig vannak olyan fiatalok, akik szeretnének tenni a közösségükért, nyitnak a közélet felé, és szeretnének felelősséget vállalni, az reménykeltő. Ebben a nehéz helyzetben pedig nagyon fontos, hogy megmaradjon a remény” – hangsúlyozta Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke.

A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző résztvevői négy képzési hétvégén vesznek részt. A jelenlegi turnuson 15 diák vesz részt – nyilatkozta Padenics Dominika, az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző koordinátora. Az egyik képzési állomás Brüsszelben, kettő Budapesten, egy pedig Debrecenben valósul meg.

TV21 Ungvár/K. K.