Ismét nagy értékű orvosi adományt juttatott el Ungvárra a Magyar Református Szeretetszolgálat

2023. január 17., 16:27 , 1142. szám

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) az orosz–ukrán háború kitörésének első napjától kezdve segítséget nyújt a Magyarországra menekülők, valamint a Kárpátalján maradtak számára. Tavaly több alkalommal is segítette a szeretetszolgálat a határon túli egészségügyi intézményeket. 2023-ban újabb adományt juttattak el Kárpátaljára. Ezúttal több mint 6 millió forint értékű orvosi és higiéniai felszereléssel támogatják az Ungvári Központi Városi Klinikai Kórházat, melyben nagyon sok helyi, illetve belső-ukrajnai menekült felnőttet és gyermeket látnak el.

A nagy értékű szállítmány, amely többek között négy kórházi ágyat és éjjeliszekrényeket, infúziós sóoldatokat és szerelékeket, fecskendőket, antibakteriális folyékony szappant, valamint egy sebészeti endoszkópos kamerát tartalmaz, január 17-én, kedden déltájt ért célba.

A helyszínen, az Ungvári Központi Városi Klinikai Kórházban Iszlai Gergely, az MRSZ debreceni irodájának operatív vezetője adta át az adományt az egészségügyi intézmény igazgatóhelyettesének. Miután kipakolták a két kisbusznyi szállítmányt, a házigazdák nevében Ivan Kurah, a kórház főorvoshelyettese mondott köszönetet az adományozóknak. Hangsúlyozta: nagyon hálásak magyar szomszédaiknak, hiszen nekik köszönhetően jelentős humanitárius segélyt kapnak, és általában azt, amit kérnek.

– A ma érkezett szállítmány immár a hatodik. Magyar szomszédaink igyekeznek beszerezni mindazt, amit kérünk, s azt hozzák. Ezek most nagyszerű sokfunkciós ágyak a nagyon súlyos betegek számára, fertőtlenítőszerek, és ami a legfontosabb, a laparoszkópos műtéti eszközök – emelte ki a főorvoshelyettes.

Elmondta, hogy az Ungvári Központi Városi Klinikai Kórház bázisegészségügyi intézmény, ahol nagyon sok súlyosan sebesült katonát is kezelnek. Számos komoly műtétet hajtanak végre nap mint nap, többek között a harcvonalban megsebesült katonák, civilek, illetve a belső-ukrajnai menekültek és a helyi lakosság körében. Az egészségügyi intézményben felnőtt- és gyermeksebészet egyaránt működik. Az utóbbi időben napi 8–14 műtétet hajtanak végre, nagyon sok a baleseti sebészeti beavatkozás. Sok olyan páciensük van, akiket elsősegélyben részesítettek a harcvonalból történő kijutás után, majd Ungvárra szállították őket további műtéti beavatkozásokra, majd itt kezelik és rehabilitálják a katonákat. Nagyszerű kollektíva dolgozik a kórházban, ahol a főorvoshelyettes elmondása szerint – hála Istennek – békés égbolt alatt végezhetik munkájukat.

– A magyar szomszédainknak köszönhetően van lehetőségünk segíteni az embereken – mondta kissé elérzékenyülve, könnybe lábadt szemmel Ivan Kurah.

Katona Viktória, a MRSZ kárpátaljai szolgálatokért felelős lelkipásztora sajnos objektív okok miatt nem tudott személyesen jelen lenni az átadáson, de telefonon elmondta, hogy ez a hatodik szállítmányuk volt, az adományozóknak – Pozsonyi Református Egyházmegye (5700 euró), Global Care civil szervezet (10 ezer euró) és Rotary Club (300 euró) – köszönhetően összesen 16 ezer euró értékben:

– Amit most kivittünk Kárpátaljára, az endoszkópos szerkezettel, kórházi ágyakkal, fertőtlenítőszerrel, szappannal együtt mintegy 6,9 millió forintot ér azzal a gyógyszerszállítmánnyal, amely mintegy másfél hete érkezett meg a megyébe. Azzal az volt a cél, hogy minél sürgősebben át tudjunk adni olyan gyógyszereket, amelyekre aktuálisan szükségük volt, mert hiányt szenvedtek benne. Állandó kapcsolatban állunk az ungvári kórházzal, van egy olyan összekötőnk, aki korábban több mint 25 éven keresztül főnővérként is dolgozott Ungváron. Ő a szeretetszolgálatnál az ottani régiónak az összekötője, és így igyekszünk tájékozódni. Mindig fontosnak tartjuk azt, hogy ne csupán vigyünk valamit, hanem hogy az hasznos legyen. Természetesen bármit örömmel fogadnak, és a legapróbb dolgoknak is örülnek. Azonban ha vannak speciális kérések, akkor igyekszünk a külföldi támogatóinkhoz fordulni, és orvosolni a hiányukat – mondta Katona Viktória.

A jövőt illetően elhangzott, hogy a szeretetszolgálat tervez egy nagyobb humanitárius akciót, amikor magyarországi orvoscsoport jönne Kárpátaljára.

– Mivel a Magyar Református Szeretetszolgálatnak van egy mentő és kutató orvoscsoportja, szeretnénk nem csupán fizikálisan az ungvári kórház, Kárpátalja és az ott élő vagy az oda érkező belső menekültek mellé állni, hogy a kórházi intézményekben meglegyen a megfelelő ellátás, hanem szakmai segítséget is kívánunk nyújtani. Jelenleg Magyarországon ennek a szervezése folyik, hogy különböző specialisták, orvosok és nővérek kilátogassanak, akik szakmai támogatást is tudnak nyújtani a Kárpátalján maradt orvosoknak. Minden esetben az ottani egészségügyi személyzettel együttműködve végzik majd a munkájukat, és nem csupán Ungváron, hanem kisebb régiókban is gondolkodunk. Ennek a megszervezése éppen folyamatban van. Hála Istennek, a magyarországi orvosközösség nyitott erre a nemes feladatra – emelte ki Katona Viktória.

Rehó Viktória