Több mint 400 önkéntes segítette 2022-ben a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat munkáját

2023. január 19., 08:35 , 1143. szám

Önkéntesnek lenni azt jelenti, hogy szolgáljuk az elesetteket, ebben az időszakban pedig különösen nagy szükség van az önzetlen szolgálattevőkre – vallják a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) munkatársai.

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat munkája elképzelhetetlen lenne önkéntesek nélkül, akik nap mint nap kiveszik a részüket a feladatokból. A tavalyi év folyamán több mint négyszáz önkéntes segítette a beregszászi máltaisok munkáját, akik a világ számos tájáról érkeztek.

„Rájöttünk, hogy nem tudunk dolgozni önkéntesek nélkül, hiszen a naponta felmerülő számtalan feladatunkat – szállítmányok felpakolása és kísérése, fogadása, lepakolása, raktározása és szétosztása – képtelenek lennénk emberi erőforrás nélkül elvégezni” – fogalmazott Makuk János, a BJMSZ igazgatója.

Éppen ezért a háború kezdetén a BJMSZ munkatársai igyekeztek felmérni az igényeket, amihez viszonyítva meghirdették az önkéntes programjukat. A világban pedig számos jólelkű emberhez eljutott ez a kezdeményezés, hiszen a világ szinte minden tájáról érkeztek Kárpátaljára önkéntesek tavaly, akiknek biztosították a szállást és ellátást, minek fejében ők a munkájukkal segítették a Máltai Szeretetszolgálat akcióit.

A szeretetszolgálat beregszászi raktárába tavaly szinte állandóan érkeztek az újabb szállítmányok külföldi partnereiktől. Ezeket rendszerezni, szétosztani és ami a legnehezebb, mozgatni kellett, ezekben a munkafolyamatokban voltak elengedhetetlen segítői az önkéntesek a karitatív szervezetnek.

Voltak önkéntesek, akik egy hetet töltöttek Kárpátalján, és voltak, akik hónapokat, ugyanakkor akadtak olyanok is, akik az év során négyszer is visszatértek önkéntes szolgálatot teljesíteni.

Az önkéntesek minden esetben úgy indultak haza, hogy egyhangúlag elmondták, nagyon sokat tanultak önismeretből, életrevalóságról, kitartásról, akaratról és küzdésről.

A Máltai Szeretetszolgálat továbbra is számít az önkéntesek jelentkezésére és munkájára, ugyanis a háború elhúzódásával egyre több a rászoruló, kiszolgáltatott ember, akikről gondoskodni kell.        

TV21 Ungvár/K. K.