Janukovics - ősz, Litvin - tavasz

Helyhatósági választások

2010. május 28., 10:00 , 489. szám

Az elhalasztott helyhatósági választások kérdése újból élesen aktuális lett, mivel az ukrán nagypolitika hangadói előálltak elképzeléseikkel.

Nyilván ezek közül Janukovicsot és a régiósokat kell elsőnek említeni, hisz ők vannak hatalmon. A kérdésben döntött a Régiók Pártja, kiszivárgott a törvénytervezetük, és megnyilvánult Janukovics elnök is.

Az elnöki, illetve régiós elképzelésnek a következő fő pontjai rajzolódnak ki. A választásokat ősszel, október végén akarják megtartani. A választási rendszer falusi szinten maradna többségi (egyéni körzetes), regionális (járási, városi, megyei) szinten pedig vegyes, mégpedig félig körzetes, félig listás rendszerben megválasztott testületekkel. Listákat továbbra is a pártok állíthatnak, ezúttal úgy, mint a parlamenti választásokon, kaució befizetése után. A pártok jelölhetnek az egyéni körzetekben, de lehetne függetlenként is indulni.

A kiszivárgott tervezet többi részletével most nem terheljük az olvasót, annál is inkább, mivel az valószínűleg még változni fog. A terv végrehajtásához azonban a következő egy hónap folyamán rohamtempóban meg kell ejteni a szükséges törvénymódosításokat, hiszen a választási gépezetet a választások napja előtt kb. 100 nappal kell beindítani, vagyis júliusban.

Litvin házelnök az a figura, akin sok minden múlik, hiszen a szükséges szavazásokat neki kell majd levezényelnie, valamint ő a Régiók koalíciós partnere a kommunistákkal együtt.

Litvin szerint össze kell hangolni a polgármester és az önkormányzati testületek megválasztását, amihez alkotmánymódosításra van szükség. Azt semmiképp nem lehet olyan gyorsan megejteni, hogy ősszel már választani lehessen, tehát a házelnök jövő márciusi dátumot jósol, illetve emellett teszi le a voksát.

A másik koalíciós partner, a kommunisták véleménye még nem ismert, de azok nem érdekeltek a listás rendszer megváltoztatásában. Ráadásul ha elkezdődik a kampány, mindenki játszik mindenki ellen, és a régiósok vannak fölényben, hiszen a végrehajtó hatalmat már ellenőrzésük alá hajtották - nem kérdés, kire dolgozik majd az adminreszursz.

A régiósok most még lendületben vannak, abban viszont nem lehetnek biztosak, hogy a gazdasági helyzet a jövő tavaszra nem kezd el ellenük hatni nivellálva hatalmi fölényüket.

A koalíciós partnerek ellenállásának legyűrésében segíthetnek Janukovicséknak a további átállók, ami csökkenti a koalíciós partnerek befolyását, és az alkotmánybíróság néhány kellően rugalmas normaértelmezésére is lehet számítani.

Abban viszont nyilvánvalóan igaza van Litvinnek, hogy az idő szorít. A régiósoknak az elkövetkező bő egy hónapban kell érvényesíteniük elképzeléseiket a Radában, hogy Janukovics elnöki óhaja az őszi helyhatósági választásokról beteljesüljön.

-elemző-