Biden: Az Egyesült Államok M1 Abrams-tankokat ad át Ukrajnának

2023. január 26., 13:40

Joe Biden amerikai elnök megerősítette a 31 darab M1 Abrams-harckocsi átadását Ukrajnának, hogy megszilárdítsák annak védelmi képességeit az orosz agresszió közepette – írja a Jevropejszka Pravda.

„Ma (január 25-én – a szerk.) bejelentem, hogy az Egyesült Államok 31 Abrams-harckocsit ad át Ukrajnának, ami egy ukrán zászlóaljnak felel meg” – mondta az amerikai elnök, hozzátéve, hogy ezt a döntést Lloyd Austinnak, a Pentagon vezetőjének javaslatára hozta meg.

Az USA a harckocsikkal együtt „a lehető leghamarabb” biztosítja az ukrán katonák kiképzését és az alkatrészellátást. Biden megjegyezte, hogy ez „időt vesz igénybe”, amit a nyugati harckocsiknak az ukrán hadseregbe való integrálására is felhasználnak.

Biden koordinálta Ukrajna támogatását Franciaország, Németország, Olaszország és Nagy-Britannia vezetőivel.

„Ezt a bejelentést szövetségeseinkkel is egyeztettük. Az amerikai segítséget további (katonai segítségnyújtási) bejelentések egészítik ki, amelyek a következő hetekben és hónapokban gyorsabban és könnyebben integrálhatók” – tette hozzá az amerikai elnök.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, korábban a német kormány hivatalosan bejelentette döntését a Leopard 2 fő harckocsik átadásáról az ukrán fegyveres erőknek, illetve a reexport engedélyezéséről más országoknak, amelyek szintén így kívánnak tenni.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)