Prostituáltakat futtattak kijevi rendőrök

2023. február 8., 08:43 , 1145. szám

A fővárosi rendfenntartók lelepleztek egy 15 fős bűnszervezetet, amely Kijev területén bordélyházak tevékenységét biztosította, valamint lányok futtatásával foglalkozott Ukrajna területén és külföldön – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség a kijevi városi ügyészség sajtószolgálata nyomán.

Az előzetes nyomozás megállapítása szerint a bűnszervezet tevékenységét a Nemzeti Rendőrség migrációs főosztályának helyettes vezetője irányította.

„Az említett személy két ukrán polgárt vont be bűnszervezetébe, akik Kijev város területén pénzért intim szolgáltatásokat nyújtó szalonok kiterjedt hálózatát hozták létre. Az elkövetők lakásokat béreltek a főváros központi kerületeiben, amelyeket intim szolgáltatások nyújtására rendeztek be. »Dolgozni« 18 és 30 év közötti fiatal lányokat hívtak meg” – áll az közleményben.

A tájékoztatás szerint a lányokat a kijárási tilalom alatt a bűnözői csoport más tagjai szállították az ügyfelekhez – olyan sofőrök, akik a rendőrség, állami hatóságok és állami vállalatok alkalmazottaiként speciális engedéllyel rendelkeztek a városban való közlekedésre az éjszakai órákban.

„Emellett a Nemzeti Rend­őrség kijevi főosztálya egyik alosztályának vezetőjét is bevonták a bűnszervezet tevékenységébe. A jelzett személy biztosította a konkurens »szalonok« felszámolását, a versenytársak szalonjaiban dolgozó lányok toborzását, illetve később a bűnszervezet vezetőjének engedélyével saját bordélyhálózatot kezdett létrehozni” – számolt be az ügyészség.

Hozzáteszik, hogy a bűnszervezet aktívan fejlesztette az elit escortszolgáltatások területét is, többek között külföldi ügyfelek számára. Ennek érdekében a főosztályvezető-helyettes az egysége hatáskörébe tartozó feladatok ellátását imitálva házkutatásokat kezdeményezett olyan személyeknél, akik kerítéssel foglalkozhattak, és a nyomozati cselekmények során „beszervezte” őket.

A rendfenntartók eddig több mint 30 házkutatást tartottak bordélyházakban, valamint a bűnözői csoport tagjainak lakcímén és munkahelyén, továbbá a Nemzeti Rendőrség irodaépületeiben. Ukrajna büntetőeljárási törvénykönyve 208. cikkelye alapján 15 személyt vettek őrizetbe.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy az illegális üzleti tevékenység szervezőinek havi „bevétele” több mint 50 millió hrivnyát tett ki, a lányok által nyújtott „szolgáltatások” díja pedig 500 és 10 000 dollár között mozgott éjszakánként.

A titkosszolgálat jelezte azt is, hogy az elkövetők „sebezhető pszichoemocionális állapotú” lányokat vontak be a prostitúcióba.

„Az összegyűjtött bizonyítékok alapján több mint 20 személyt gyanúsítottak meg Ukrajna Büntető törvénykönyvének három cikkelye szerint: 255. cikkely (bűnközösség vagy bűnszervezet létrehozása, vezetése); 302. cikkely (kicsapongás helyeinek létrehozása vagy fenntartása); 303. cikkely (kerítés vagy személy bevonása prostitúcióba)” – zárul az SZBU közleménye.

(hk/interfax.com.ua)