A kulturális minisztérium engedélyezte Cskalov és Vatutyin kijevi emlékműveinek eltávolítását

2023. február 9., 08:15

Kijevben eltávolították talapzatáról Valerij Cskalov orosz pilóta emlékművét, és ma Nyikolaj Vatutyin szovjet tábornok emlékművén a sor, miután Ukrajna Kulturális és Információs Politikai Minisztériuma (KIPM) előzőleg kizárta őket az ukrán ingatlanemlékek állami nyilvántartásából – jelentette az Ukrajinszka Pravda a tárca sajtószolgálatára, a Kijev Városi Állami Adminisztrációra (KMDA) és a Realnij Kijev Telegram-csatornára való hivatkozással.

„A KIPM-ben az Ukrajna Ingatlanemlékeinek Állami Nyilvántartásába fel nem veendő kulturális örökségi objektumokká nyilvánították: M. F. Vatutyin hadseregtábornok emlékműve, amely a kijevi Mariinszkij parkban található; V. P. Cskalov emlékműve, amely az Oleszj Honcsar utcában található Kijevben. A vonatkozó rendeletet Olekszandr Tkacsenko, Ukrajna kulturális és információs politikai minisztere írta alá” – olvasható a tárca weboldalán megjelent közleményben.

„És bár a fent említett műemlékek áthelyezésének kérdését a KMDA a minisztérium beavatkozása nélkül, más, törvényben meghatározott módon is megoldhatta volna, most a KMDA-nak bizonyosan ki kell zárnia ezeket a műemlékeket az Újonnan feltárt objektumok listájáról, le kell szerelnie és át kell helyeznie az emlékműveket” – tették hozzá a tárcánál.

A KMDA azóta közölte, hogy Cskalov emlékművét leszerelték. A munkálatokba egy ötfős brigádot, egy daruval felszerelt gépkocsit és egy teherautót vontak be. A Kijevi Városi Tanács döntése értelmében leszerelését követően a szobor Ukrajna O. K. Antonovról elnevezett Repülési Múzeumába kerül. Vatutyin emlékművét ma, csütörtökön szerelik le.

Az eset előzménye, hogy a Kulturális és Információs Politikai Minisztérium bizottsága január 27-én javasolta a kijevi adminisztrációnak, hogy szereljék le és helyezzék át Nyikolaj Vatutyin szovjet tábornok emlékművét, amely a főváros központjában található.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)