Sztálinnak állítottak szobrot

2010. május 14., 10:00 , 487. szám

A dél-ukrajnai Zaporizzsjában ünnepélyesen felavatták Joszif Sztálin egykori szovjet kommunista pártfőtitkár szobrát, amely a független Ukrajna első Sztálin-emlékműve.

Az Ukrajnában országos vitát kiváltó, az Ukrán Kommunista Párt (KPU) zaporizzsjai szervezetének kezdeményezésére állított Sztálin-szobor avatásán mintegy ezer kommunista szimpatizáns jelent meg. Az egykori szovjet vezetőt katonai egyenruhában, hősi érdemrenddel ábrázoló, három méter magas, félalakos emlékművet a KPU Zaporizzsja megyei szervezetének székháza előtt állították fel.

Az avatóünnepségen a kommunista aktivisták méltatták a Szovjetunió és vezetője, Joszif Sztálin szerepét a fasizmus felett 65 évvel ezelőtt aratott győzelemben. Egyúttal bejelentették, hogy a szovjet diktátor emlékművét éjjel-nappal őrizni fogják.

A zaporizzsjai kommunista pártszervezet - a második világháborús veteránok kérésére - 2010 elején döntött arról, hogy a városban emlékművet állít Sztálin tiszteletére. A kezdeményezés heves tiltakozást váltott ki ukrán szélsőjobboldali szervezetek részéről, Viktor Janukovics államfő pedig néhány napja bejelentette, hogy helyi népszavazás megtartását tartaná célszerűnek a Sztálin-emlékmű felállítása ügyében. (Kárpátalja/MTI)