Zárónyilatkozat nélkül ért véget a G20-as találkozó

2023. február 28., 18:24 , 1148. szám

Közös nyilatkozat elfogadása nélkül ért véget a világ 19 jelentős gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet, a G20 csoport Indiában tartott múlt szombati találkozója, miután Oroszország és Kína vonakodtak elfogadni a dokumentumnak az Oroszország Ukrajna elleni háborújára vonatkozó pontjait – jelentette a Jevropejszka Pravda.

India, mint a szervezetben elnöklő ország maga tette közzé a dokumentumot. Ennek 3. pontja említi azokat az ENSZ-határozatokat, amelyek elítélik Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, s követelik az orosz csapatok azonnali és feltétel nélküli kivonását Ukrajna területéről.

„A résztvevők többsége határozottan elítéli az ukrajnai háborút, hangsúlyozzák, hogy óriási emberi szenvedést okoz és súlyosbítja a világgazdaság problémáit gátolva a növekedést, gyorsítva az inflációt, megzavarva az ellátási láncokat, növelve a kockázatokat az energetikai és élelmezési szférában, növelve a pénzügyi instabilitás kockázatát. A helyzettel és a szankciókkal kapcsolatos egyéb vélemények és értékelések is elhangzottak. A G20-ak nem a biztonsági problémák megoldásának platformja, de elismerjük, hogy ezek jelentősen befolyásolhatják a világgazdaságot” – áll a dokumentum ezen részében.

(pszv/eurointegration.com.ua)