Továbbra is támogatja a Kárpátaljára menekülőket a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

2023. március 2., 16:52 , 1149. szám

A háború kitörése óta folyamatos az a segítségnyújtás, amelyet a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet biztosít Ukrajnában a bajba jutottak számára.

Kárpátalján a segélyszervezet a 2000-es évek elejétől van jelen. Az elmúlt egy év során több mint 6,5 milliárd forint értékben nyújtottak támogatást és több mint 242 ezer embernek segítettek, többek között csaknem 1 700 tonnányi különböző segélyáruval, amelynek nagy része Belső-Ukrajnába érkezett, de Kárpátalján is nagyon sok menekültszállás kap folyamatosan támogatást.

„Kárpátalja mint biztonságos hátország a háború kezdete óta fogadja a menekülteket, és ez idő alatt 220 menekültszállást hoztak létre. Ezek leginkább óvodák, iskolák, kollégiumok voltak, ahol nagyon sok embernek tudtak segíteni. Mi pedig elkezdtük ezeknek a menekültszállásoknak az ellátását elsősorban élelmiszerrel. A háború első hónapjaiban a menekültek elszállásolása és étkeztetése volt a legfőbb, egyben a legnehezebb feladat” – fogalmazott Gerevich János, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai kirendeltségének vezetője. Ez a munka mind a mai napig tart, hiszen hetente érkeznek olyan szállítmányok Kárpátaljára, melyek igyekeznek kielégíteni az aktuális igényeket – tette hozzá.

 A kialakított 220 menekültszálló közül jelenleg 120 üzemel, melyekben olyan menekültek tartózkodnak, akik nem tudnak visszatérni otthonaikba. A megyei közigazgatási hivatal felosztotta Kárpátalját a megyében tevékenykedő segélyszervezetek között. Ennek értelmében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Beregszászi, a Munkácsi és az Ungvári kistérség egyes részein kialakított szállókat látja el nap mint nap élelemmel és bármilyen szükséges felszereléssel.

Mindazonáltal a segélyszervezet ukrajnai kirendeltségének vezetője elmondta, hogy ezeken a kistérségeken kívül más segélyszállókra is rendszeresen juttatnak el szükséges felszereléseket. Külön figyelmet fordítanak a legsérülékenyebb korosztályra, vagyis a gyerekekre. Számukra Kárpátalján is szerveztek üdültetési lehetőségeket.

A tervek szerint a munkát a későbbiekben is folytatják, amelynek fontos eleme a segítségnyújtás mellett az is, hogy létesítményeket építenek mind Kárpátalján, mind pedig azokon a területeken, ahol a legnagyobb rombolást hagyták maguk mögött a kivonuló orosz megszállók.

TV21 Ungvár/K. K.