Az ukrajnai iskolákban bevezethetik a kétnyelvű oktatást

2023. március 11., 14:48 , 1149. szám

Az ukrajnai iskolákban elképzelhető a tantárgyak két – ukrán és angol – nyelvű tanításának bevezetése. Az újítás csak az iskola profilja szerinti tárgyakra és csak a középiskolai osztályokra vonatkozna. Egyelőre nem ismert, hogy mikor valósíthatják meg ezt az elképzelést az oktatási intézményekben. Minderről Oleh Jereszjko, az Oktatási és Tudományos Minisztérium (MON) Óvodai, Iskolai, Iskolán Kívüli és Inkluzív Oktatási Igazgatóságának vezérigazgatója számolt be a Ranok vdoma című televíziós műsorban, amelyet az RBK–Ukrajina idéz.

Tavaly mutatták be az „Oktatás 4.0: ukrán hajnal” című programot. Ebben számos reformot írnak le, köztük a kétnyelvű oktatási rendszer bevezetését.

„Kétségtelen, hogy vannak intézményeink, amelyek azokat a gyerekeket gyűjtik össze, akik tehetségesek az idegen nyelvek elsajátításában. Ezekben gyakorlat a korai nyelvtanulás. Mi viszont azt tervezzük, hogy a középiskolában idővel két nyelven – ukránul és angolul – oktatják majd a profiltárgyat” – mondta el a MON tisztviselője.

Hogy miért az angol és nem egy másik idegen nyelv? Erre a kérdésre Jereszjko kifejtette, hogy egyelőre a legjobb oktatási anyagok angol nyelvűek, ezért érdemes élni ezzel.

 (pszv/rbc.ua)