Amerikai vegytisztító a Terv utcában

2010. május 7., 10:00 , 486. szám

Ha beszennyeződik a ruhánk, magunk is megpróbálkozhatunk a foltok kiszedésével, de vegytisztítóba is vihetjük a holminkat, például az Ungváron, a Terv utcában már több mint tíz éve működő Argusz vállalathoz, ahol tisztává varázsolják a pecsétes ruhadarabokat.

- Amerikai technológiával dolgozunk, ezért is vagyunk amerikai vegytisztító - tájékoztat a cég egyik alkalmazottja. - Ungváron kívül Kárpátalja megannyi településéről is hoznak mosnivalót, s emellett átvevőhelyet működtetünk Munkácson, Huszton és Técsőn, ahonnan az egy szem gépkocsinkkal szállítjuk be a mosodába a kitisztítandó holmikat: kosztümöket, nadrágokat, kabátokat, köztük bőrkabátokat, dzsekiket, blúzokat, bundákat, illetve függönyöket, de volt már dolgunk menyasszonyi ruhákkal is, emellett pedig szőnyegeket is tisztítunk, ágyneműt viszont nem veszünk át. Különválogatjuk a fehér, világos, szürke, barna és fekete ruhadarabokat, nehogy a mosás során megfestődjenek a különböző színű ruhák, úgy tesszük be őket a két mosógépünkbe, melyekben másfél óráig mossuk a holmikat, s ha egyszerre nem ment ki belőlük a szennyeződés, akkor kétszer-háromszor megismételjük a folyamatot. A szőnyegeket természetesen nem tesszük be a mosógépekbe, hanem speciális gépekkel tisztítjuk ki őket. Kiszedjük a zsíros szennyeződéseket, a festék-, illetve a tintafoltokat, valamint a borpecséteket. Megjegyezném, hogy a zsíros foltoktól lehet a legnehezebben megszabadítani a ruhákat, illetve a szőnyegeket.

Az ungvári átvevőhelyükön már másnap, a munkácsi, a huszti és a técsői átvevőhelyen pedig két nap elteltével lehet jelentkezni a kitisztított holmikért. Ami pedig a mosás árát illeti, az függ a ruhadarab fajtájától, illetve attól, mennyi időbe telt a szennyeződések kiszedése. Egy kosztüm kimosásáért például átlag 69 hrivnyát, egy menyasszonyi ruha kimosásáért viszont már 207 hrivnyát kell fizetni, míg a szőnyegek esetében úgy alakul az ár, hogy 95 hrivnyát kell leperkálni egy négyzetméter kitisztításáért.

Lajos Mihály