Alig csökkennek a bértartozások

2010. április 30., 10:00 , 485. szám

Kárpátalján csak lassan csökken a vállalatok utóbbi hónapokban felhalmozódott bértartozása. A bérek, nyugdíjak és szociális juttatások elmaradásával foglalkozó megyei bizottság ungvári ülésén elhangzott beszámoló szerint az idei márciusi adatokhoz képest április közepére közel 200 ezer hrivnyával csökkent a vállalatoknál felhalmozódott bértartozás összege, amely jelenleg 15,7 millió hrivnyát tesz ki.

Mint Volodimir Hoblik, a megyei állami közigazgatási hivatal elnökhelyettese a tanácskozáson hangsúlyozta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az idei második negyedév tisztességes eredménnyel záruljon a bérek kifizetése terén - adta hírül a zakarpatpost.net kárpátaljai hírportál.

A cikk szerint a legnagyobb hátralékot a Técsői, Ungvári, Beregszászi, Munkácsi és a Huszti járások vállalatai halmozták fel. A megyei bizottság arra szólította fel az érintett vállalatokat, hogy mielőbb törlesszék tartozásukat, de legalábbis tegyenek meg mindent, hogy a bérhátralék összege tovább ne növekedjen.

Kárpátalján az átlagkereset összege jelenleg mintegy 1540 hrivnya, míg Ukrajnában az országos átlag 1900 hrivnya körüli. Ukrajnában a múlt év november elsejétől a hivatalos minimálbér összege 744 hrivnya. (Kárpátalja/MTI)