Kárpátalja élővilágáért dolgozik a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

2023. március 22., 08:13 , 1151. szám

A Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2021-ben kezdett hozzá Kárpátalja élővilágának alapos tanulmányozásához. A nagyszabású programnak két fő célja volt: felmérni, hogy milyen természeti értékek vannak még jelen Kárpátalján, illetve hogy melyek azok a kártevő fajok, amelyek bosszúságot okoznak a mezőgazdászok számára.

A Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2014-ben kezdte meg működését Kárpátalján, Nagydobrony székhellyel. Az egyesület célja, hogy megismerjék és megismertessék Kárpátalja természeti értékeit és tradicionális néphagyományait, továbbá elméleti és gyakorlati ökológiai, valamint környezetvédelmi kutatások tervezése, irányítása és végzése. Ezek mellett feltett céljuk, hogy a megszerzett tudással segítsék más szervezetek, természetvédelemmel, vidékfejlesztéssel, fenntartható fejlődéssel foglalkozó hazai és külföldi csoportok, intézmények, kormányzati és nem kormányzati szervezetek munkáját.

„A projekt kétéves időtartama alatt óriási anyagmennyiség gyűlt össze. A begyűjtött minták között volt néhány, a gerincesekhez tartozó egyed is, azonban a legnehezebb a különböző gerinctelen fajok, állatcsoportok vizsgálata és meghatározása” – tudatta Szanyi Szabolcs, a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

A program során szinte kezelhetetlenül nagy mennyiségű adatot gyűjtöttek össze, hiszen az egyesület munkatársai és a projektben részt vevő gazdák többek között fűhálós módszerrel gyűjtöttek mintákat réteken és gyepeken számos területen. A mintavételek során csupán egy csapda egynapi fogásában legalább száz különböző faj volt megtalálható, mint például nagylepkék, molylepkék, hártyásszárnyúak, darazsak, méhek és különböző bogarak.

Az egyesület mintegy két évig tartó kutatásának eredményeképpen nemcsak a természetvédelem tekintetében fontos fajok elterjedéséről kaptak értékes adatokat, hanem a régióban szintén nagyon fontos, a mezőgazdasági tevékenység szempontjából káros rovaroknak az elterjedéséről is nagyon sok információt szereztek, amelyek a jövőben nagy segítséget jelentenek majd a kárpátaljai gazdáknak.

A munka során számos olyan egyedet találtak, amelyek részei a vidékünkön honos természetes faunának, azonban találtak olyanokat is, amelyek délről, a klímaváltozás hatására érkező vándorfajokként vannak jelen. Ezek azok a fajok, amelyek a leginkább fontosak gazdasági szempontból, hiszen ezekre a helyi gazdák nincsenek felkészülve. Nem ismerjük viselkedésüket, sem táplálékuk fajtáját, táplálkozásuk módját. Éppen ezért az egyesület számára ezeknek a fajoknak a megismerése, jelenlétük kimutatása és elterjedésük bemutatása a legfontosabb feladat.

Az egyesület szoros együttműködést kötött – az adatok feldolgozása és értékelése céljából – a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetével.

A munka során a kutatók számos olyan rovarfajt találtak Kárpátalján, amelyek korábban egész Ukrajnában nem voltak számontartva, tehát nincs róluk semmilyen információ. Ezáltal védekezni sem tudtak ellenük a gazdák. A jövőben – együttműködve a gazdákkal – az egyesület célja, hogy ezeket a rovarfajokat részletesen megismerjék, és képesek legyenek megóvni a gazdaságokat.

A Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesületnek emellett számos olyan programja zajlik, amelyeknek célja, hogy megőrizzék és tisztán tartsák ökológiai fontossággal bíró területeinket. Egyike ezeknek – a folyótisztítási programjuk – bekerült egy nemzetközi szervezet projekttámogatási rendszerének döntőjébe. A legtöbb közönségszavazatot szerző program további működését fogják támogatni. Vagyis a Papilio esetében további folyótakarítási akciókra lehetne forrásokat nyerni. Aki szavazatával támogatni szeretné a kárpátaljai környezetvédelmi egyesületet, az a szervezet közösségi oldalán (https://www.facebook.com/papilio.termeszetvedelm/) található információk alapján megteheti.

TV21 Ungvár/K. K.