Színek és formák

2010. április 30., 10:00 , 485. szám

Veres Ágota festőművész és ifjabb Hidi Endre keramikus-szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás múlt csütörtökön Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A főiskola Gross Arnold kiállítótermében megrendezett, majd félszáz festményt és mintegy másféltucat szobrot, térplasztikát felvonultató tárlat ünnepélyes megnyitóján Soós Kálmán rektor a hasonló alkalmakon megszokottnál is népesebb közönséget üdvözölhetett. A vendégek között ott volt többek között Bacskai József főkonzul, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának vezetője, Nagy Petronella beregszászi konzul, valamint Viczián Tamás vezető konzul az ungvári magyar konzulátus képviseletében, továbbá Magyar László, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) elnöke, Riskó György alelnök és a társaság több tagja is. A többfunkciós kulturális intézményként is elképzelt főiskolán kezdetben negyedévente tervezték művészeti tárlatok megrendezését, azonban ma már ott tart az intézmény, hogy egymást érik a kiállítások - állapíthatta meg köszöntőjében nem titkolt elégedettséggel a rektor. "Számomra ez nem pusztán a rendezvények számának növekedését jelzi, hanem azt az igényt is, hogy az alkotók közkinccsé akarják tenni legújabb műveiket és hogy erre van igény" - hangsúlyozta.

A kiállító művészek nevében Veres Ágota köszöntötte a megjelenteket. "Ez a tárlat egy hosszabb-rövidebb időszaknak az útkereséseit mutatja be, sommázza" - jelezte a művésznő. Mint mondta, a művészetben szinte már nincs járatlan út, ösvény, mégis, amikor rálépünk egyikre-másikra, az rengeteg meglepetést, felfedezést, csodát tartogathat. "Azt szerettük volna megmutatni, hogy hol tartunk az "ösvénytaposásban", az útkeresésben" - tette hozzá.

Riskó György, a RIT alelnöke a társaság két, az ifjabb alkotók nemzedékéhez tartozó tagjának munkáit méltatva mindenekelőtt azok magas művészi színvonalát emelte ki. "Ez a kiállítás bármelyik európai vagy amerikai kiállítóteremben megállná a helyét" - hangsúlyozta. Az alelnök örömmel állapíthatta meg, hogy az általa korábban elsősorban kisplasztikáiról ismert ifj. Hidi Endre most nagyméretű szobraival és térplasztikáival is a közönség elé állt, s elismerően szólt Veres Ágota festményeiről is, amelyek szavai szerint arra vallanak, hogy a művésznő már megtalálta a maga útját. Az alkotók méltó utódai édesapáiknak, akiket ugyancsak a kárpátaljai művésztársadalom elismert tagjaiként ismerhetett meg a közvélemény, jelezte a szónok. Riskó György megnyugvással konstatálhatta, hogy e kiállítás is azt bizonyítja, az újabb művésznemzedék méltó folytatója annak a hagyománynak, amelynek alapjait a RIT alapítói rakták le még az 1990-es évek elején.

A továbbiakban köszöntötte a kiállító művészeket Viczián Tamás ungvári magyar konzul és Nyina Zsiguc, a beregszászi iskolások alkotóházának módszerésze is. Mindketten abbéli reményüknek adtak hangot, hogy az alkotók még számos hasonló kiállítással örvendeztetik meg a művészetkedvelő közönséget.

Magyar László, a RIT elnöke pohárköszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Veres Ágota csodálatos színekben pompázó képei és ifj. Hidi Endre modern szobrai egyaránt arról tanúskodnak, hogy alkotóik a szépre törekedve keresik a színeket, a formákat és a kompozíciókat, s meg is tudják találni azokat. A szónok ugyancsak örömének adott hangot, hogy arra méltó utódok folytathatják majd a RIT által felvállalt ügyet.

A megnyitó emelkedett hangulatához hegedűjátékával Szerhij Dobos, a Munkácsi Állami Egyetem hegedűművésze is nagyban hozzájárult.

A kiállítás megrendezését támogatta a Szülőföld Alap, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága, a KMKSZ, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.