Magyar orvoscsoport menekültmissziója Kárpátalján

2023. március 28., 19:21 , 1152. szám

Az elmúlt hét végén ismét Kárpátaljára látogatott egy magyarországi orvoscsoport Spányik András, a MedSpot Alapítvány alapítójának vezetésével. A csapat rendszeresen utazik megyénkbe, hogy különböző helyszíneken orvosi segítséget nyújtson az itt élő belső menekülteknek.

Szombaton hajnalban indultak Budapestről a MedSpot önkéntesei a United Way Hungary kiemelt támogatásával megvásárolt mentőautóval Kárpátaljára, hogy kétnapos ukrajnai missziójuk során orvosi és mentálhigiénés segítséget nyújtsanak az orosz–ukrán háború borzalmai miatt menekülni kényszerült embereknek. Útjuk első állomásán, Ungváron a Szívtől Szívig Alapítvány (Серце до серця) törzshelyén találkoztak Rizsenkova Natália és Rácz-Balicka Viktória önkéntes tolmáccsal, majd az általuk egyeztetett menekültszállásokon azonnali betegellátást végeztek.

Miközben a magyar orvoscsoportra vártunk, Natália elmondta, hogy 7 hónapja működnek együtt.

– Már rendszeres pácienseink vannak a menhelyeken. Az orvosok különféle betegségeket vizsgálnak, tanácsot adnak. Gyógyszereket és egyéb szükségleti cikkeket is visznek. Nagyon jó a kapcsolatunk ezzel a csapattal.

A magyar orvosok hétvégenként járnak ide. Pénteken befejezik a műszakot a rendelőkben, szombaton hajnalban pedig Ungvárra indulnak. Önkénteseink a vendégek látogatásának előestéjén felveszik a kapcsolatot a menhelyek vezetőivel, hogy felmérjék az igényt, kinek van szüksége a külföldi orvosok által végzett vizsgálatra. Mindig akad számos jelentkező. Az emberek azt akarják, hogy meghallgassák őket. Messze vannak otthonuktól, sokaknak már nincs is meg a háza. Fontos számukra, hogy meghallják őket, hogy elmondhassák: „Vagyok, itt vagyok, ebben a világban.” Lehet, hogy valakinek nincs komoly testi problémája, sérülése, de lelki annál inkább – mondja Natália, a Szívtől Szívig Alapítvány önkéntese, aki tolmácsként segít az orvosok és a betegek kommunikálásában.

Beszélgetésünket egy mentőautó hangja szakítja meg, a szakadó esőben megérkeztek a magyar orvosok. Vezetőjüket, Spányik Andrást kérdezzük missziójukról:

– A MedSpot (Medical Aid on the Spot – Orvosi Segítség, Ahol Kell) Alapítvánnyal olyan helyzetekben szoktunk orvosi és egyéb egészségügyi, pszichológiai segítséget nyújtani, ahol valamilyen krízishelyzet vagy katasztrófa van. A háború első napján gondoltuk, hogy menni kell, és Beregsurányban egy mobilrendelővel kezdtünk el dolgozni, amelyet egy magáncég felajánlásából tudtuk felállítani, és a Máltai Szeretetszolgálat bázisán mi adtuk az orvosi szolgálatot 24 órában, a hét minden napján. A háború második napja óta részt veszünk a segítségnyújtásban. Az első időszakban a határ magyar oldalán, a határt átlépő menekültek segítését végeztük.

Hogy miért döntöttünk így? Mindannyiunkat megráztak azok a képek, az a hír, hogy 2022-ben ilyen történhet Európában, és úgy gondoltuk, hogy amivel mi tudunk segíteni, az az orvosi ellátás. Egyértelmű volt mindenkinek, az egész önkéntes csapatnak, hogy megyünk, és ahol tudunk, segíteni fogunk. Hónapokon át a határon láttunk el egészségügyi szolgálatot, aztán változott a helyzet, mert egyre kevesebb menekült jött át abból az irányból, és mivel nagyon sok önkéntes orvosunk volt, aki szívesen vett részt a további segítségnyújtásban, illetve nagyon sok adományt kaptunk – nemzetközieket, amerikait, japánt, de a magyar kormánytól is –, úgy döntöttünk, hogy ezeket az erőforrásokat, ezeket a szakembereket oda visszük, ahol leginkább van szükség rájuk. Így kerültünk kapcsolatba a Szívtől Szívig Alapítvánnyal – foglalja össze röviden Spányik András.

Egy gyors kávézás, közben rögtönzött megbeszélés a további tervekről, és indulnak is tovább az egyik ungvári menekültszállóra, ahol több mint 20 személy él tavaly március óta. Ott a mentőautón kívül, az épület konyháján ideiglenes orvosi ellátópontot alakítanak ki, hogy megvizsgálhassanak a Harkiv, Donyeck és Kijev megyéből érkezett 2 éves gyerektől a 65 éves korú nőig minden rászorulót. A folyosón kígyózó sor várja a szakemberek konzultációját.

A csapat oszlopos tagja Albert Tamás, aki civilben az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik, szak­ápoló és mentőállomás-vezető Miskolcról. Három gyermek édesapja, felesége kárpátaljai származású, az ő testvérei még itt élnek Beregszászban.

– A háború kitörése utáni héten kerestük a lehetőséget, hogy hol tudunk segíteni, így találtam meg a MedSpot hirdetését, és tavaly március első hetében már a beregsurányi segítőponton dolgoztam. Azokat az ápolói és asszisztensi feladatokat végzem, amelyeket otthon is végzünk a munkában: vérnyomásmérés, EKG-készítés, vércukormérés és egyéb vizsgálatok. Apaként az a legmegrázóbb, amikor sérült, traumatizált gyerekekkel találkozunk. Azt gondoljuk a csapattal, hogy az orvosi, a lelki segítségnyújtás mellett a szolidaritás és a szimpátia kinyilvánítása is fontos – emelte ki Albert Tamás.

Garas Péter orvos, gyermekpszichiáter elmondta, hogy korábban a Covid-járvány alatt dolgozott együtt az alapítvánnyal, és úgyszintén részt vett a beregsurányi misszióban az ukrán–magyar határon.

– Munkánk elsősorban szomatikus, testi betegségek vizsgálatára szorítkozott, és ennek folytatásaként csatlakoztam az ukrajnai misszióhoz. Negyedik alkalommal járok Kárpátalján. Az elsődleges feladatom a testi orvosi vizsgálatok, másrészt, ha valakinél felmerül pszichés, mentális probléma, akkor annak a pszichiátriai vizsgálatában veszek részt.

Radnai Fruzsina klinikai szakpszichológus először járt Ungváron. Ő a Panoráma Poliklinikán dolgozik, ahol Spányik András és Garas Péter is kollégái.

– Gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozom, terápiákat, illetve diagnosztikát végzek a mindennapokban. Hetek, hónapok óta követem az eseményeket és kollégáim munkáját, videókat láttam, illetve hallottam a beszámolókat, és azt éreztem, hogy nagyon szeretnék én is részt venni, segíteni, amiben tudok. Vártam már, hogy én is el tudjak jönni. Nem dolgoztam még háború okozta sérült gyermekekkel, egyéni terápiás munkámban fordult elő hasonló, de azon kívül új a terület. Elméleti tudásom van, de a gyakorlat most kezdődik – avat be a részletekbe.

Nem is zavartuk tovább a csapatot, hiszen már türelmetlenül várták őket a következő ungvári menekültszálláson, ahol késő estig fogadták a pácienseket. Vasárnap az ungvári járási Császlócra mentek, ahol újabb menekültekkel találkoztak.

A két nap alatt 3 helyszínen több mint 50 embert vizsgáltak meg, láttak el szaktanáccsal és ingyenes gyógyszerekkel. Sok gyerek volt köztük, még egy csecsemő is. Akadt, akivel többedszerre találkoztak, de olyan is, akit most láttak először. A kórképek rendszerezése után rögzített búcsúvideóban elhangzott, hogy most a gyermekeknél többnyire a szülőktől való szeparáció, az apával való találkozás vágya, illetve az a szorongás okoz gondot, hogy nem akarnak visszamenni. Szinte minden gyermek felső légúti tünetekkel küzd: torokfájás, orrfolyás, tüdőgyulladásos tünetek jelentkeznek náluk. A felnőttek vírusfertőzések, magas vérnyomás, allergia, szorongás, depresszió, poszttraumás stressz, mozgásszervi problémák, krónikus betegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések miatt keresték fel a MedSpot önkénteseit. Ebben tudtak hatékony segítséget nyújtani nemcsak terápiás szinten, hanem megfelelő életmód- és étrendtanácsadás formájában. Teszik mindezt a Szívtől Szívig Alapítvánnyal folytatott nagyszerű együttműködésnek és a jelentős támogatásoknak (magyar alapítvány, a Miniszterelnökség és a Japán Külügyminisztérium) köszönhetően.

– A kollégák lelkesedése tart, hamarosan újra jövünk! – mondta végezetül Spányik András, a MedSpot Alapítvány orvosszakmai vezetője, alapítója.             

rv