Kínai békemisszió

2023. május 24., 08:47 , 1160. szám

Május 16‒17-én Ukrajnában járt Li Hui, a Kínai Népköztársaság kormányának különmegbízottja. A látogatásra a Volodimir Zelenszkij elnök és Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke április 26-i telefonbeszélgetése során született megállapodás alapján került sor.

A különmegbízott Kína oroszországi nagykövete volt 2009 és 2019 között. Személyében a teljes körű háború tavalyi kitörése óta először látogatott magas rangú pekingi diplomata Ukrajnába. A kínai külügyminisztérium szerint Li Hui látogatása azt mutatja, hogy elkötelezettek a béke és a tárgyalások előmozdítása mellett.

Kijevben Li Hui találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel. Az ukrán külügyi tárca weboldalán megjelent közlemény szerint a megbeszélésen Dmitro Kuleba részletesen tájékoztatta a kínai vendéget az Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartásán alapuló stabil és igazságos béke helyreállításának elveiről. Hangsúlyozta, Ukrajna nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek területeinek elvesztésével vagy a konfliktus befagyasztásával járnának.

A miniszter kiemelte Kína részvételének fontosságát az ukrán elnök békeformulája, a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés, a nukleáris biztonság garantálása és más fontos nemzetközi erőfeszítések végrehajtásában.

A felek ezenkívül kitértek az Ukrajna és Kína közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének hosszú távú perspektíváira, és megállapodtak abban, hogy élénkítik a párbeszédet a kétoldalú és a nemzetközi napirend kulcskérdéseiről.

Később az Ukrajinszka Pravda adta hírül a kínai külügyminisztériumra és a Bloombergre hivatkozva, hogy Li Hui találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel. A különleges képviselő a pekingi külügyi tárca szerint kijelentette: „A válság megoldására nincs csodaszer, de minden félnek magával kell kezdenie, ki kell építeni a kölcsönös bizalmat, és meg kell teremteni a feltételeket a háború befejezéséhez és a tárgyalásokhoz.”

A kínai tájékoztatásból nem derül ki, hogyan reagált Zelenszkij Li Hui szavaira, Kijev viszont nem számolt be a találkozóról.

Utóbb az Elnöki Hivatal közölte weboldalán, hogy Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője az államfő utasítására tájékoztatót tartott az ország jelenlegi biztonsági helyzetéről a kínai kormánydelegáció számára.

A találkozón Andrij Jermak háláját fejezte ki, amiért Kína támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Hangsúlyozta: államunk tiszteletben tartja más országok határainak sérthetetlenségét, ahogyan azt az ENSZ Alapokmánya is rögzíti.

Az Elnöki Hivatal vezetője aláhúzta, hogy Ukrajna a területe ellen provokálatlan inváziót végrehajtó agresszorral szemben védekezve kizárólag a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmányának normái szerint jár el. Szerinte államunk a stabil és igazságos béke megteremtésére, területi integritásának helyreállítására törekszik, miként azt az ukrán békeformula is előirányozza.

Andrij Jermak és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter részletesen ismertette Volodimir Zelenszkij békeformulájának tíz pontját. Az Elnöki Hivatal vezetője megjegyezte, mivel az agresszió országunk területén zajlik, az ukrán béketerv átfogó választ kínál a háború valamennyi kihívására.

„Érdekeltek vagyunk abban, hogy Kína részt vegyen az ukrán békeformula végrehajtásában” – mutatott rá Andrij Jermak.

Kirilo Budanov, az ukrán Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főosztályának vezetője és Roman Masovec, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője tájékoztatta a kínai kormánydelegáció tagjait a fronton kialakult helyzetről, az ellenség veszteségeiről, valamint az ukrán polgári infrastrukturális létesítmények ellen a közelmúltban végrehajtott nagyszabású orosz rakétatámadásokról és azok civil áldozatairól.

Dmitro Lubinec, az ukrán Legfelső Tanács emberi jogi biztosa az Oroszország által fogva tartott ukrán foglyokról – civilekről és katonákról – beszélt. Tájékoztatott a polgárok és katonák jogainak megsértéséről, valamint az Oroszországi Föderáció által elkövetett háborús bűnökről.

Darja Heraszimcsuk, az ukrán elnök gyermekek jogaival és rehabilitációjával foglalkozó tanácsadója és megbízottja kitért az ukrán gyermekek megszállók általi illegális elszállítására és kényszerű örökbefogadásukra az Oroszországi Föderáció területén. Felszólította tárgyalópartnereit, csatlakozzanak a nemzetközi erőfeszítésekhez, hogy az ukrán gyerekek hazatérhessenek családjaikhoz.

Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter és Pavlo Rjabikin, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a Kínai Népköztársaságban a Zaporizzsjai Atomerőmű Oroszország általi megszállásával kapcsolatos veszélyekről számolt be a kínai küldöttségnek. Megjegyezték, hogy az orosz haditechnika és az atomerőmű személyzetét lényegében túszul ejtő katonák jelenléte az erőműben az egész kontinensre nézve növeli a nukleáris kockázatokat, és hangsúlyozták, hogy a Zaporizzsjai Atomerőművet demilitarizálni kell, ahogyan azt az ukrán békeformula is előírja.

A pekingi különmegbízott az ukrán fővárosból Lengyelországba utazott, s a tervek szerint Franciaországot, Németországot és Oroszországot is felkeresi útja során.

(zzz/president.gov.ua/mfa.gov.ua/pravda.com.ua)