Lesz elég forrás a nyugdíjreformra?

2023. május 25., 18:16 , 1160. szám

Áprilisban benyújtották a Legfelső Tanácsnak a tőkefedezeti nyugdíjellátási rendszerről szóló 9212. számú törvényjavaslatot, amely többek közt előírná a munkáltatóknak, hogy a munkavállalók társadalombiztosítási hozzájárulásának egy részét a tőkefedezeti nyugdíjalapba utalja. Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter a Forbesnak adott minapi interjújában igen óvatosan fogalmazott a kérdéssel kapcsolatban.

„Még a háború előtt igyekeztünk előmozdítani ezt a reformot. A híve voltam, és folyamatosan kommunikáltam egy új rendszer bevezetésének szükségességét. Ha a képviselők most úgy gondolják, hogy politikailag ez a megfelelő pillanat a szavazásra a Radában, akkor nincsenek fenntartásaim. De kérdéses, hogy mikor lehet ezt megvalósítani, tekintettel arra, hogy a fókusz az ország biztonsági kérdésein van és meglehetősen magas az infláció. Vagyis koncepcionálisan egyetértünk, de óvatosak vagyunk abból a szempontból, hogy lesznek-e forrásaink a reformhoz a közeljövőben. Általánosságban úgy gondolom, hogy ha nem lenne nálunk háború, akkor már most meg kellene ezt tennünk” – fogalmazott.

Az interjút idéző zn.ua emlékeztet, a 9 212. számú törvénytervezet előirányozza, hogy már 2024. január 1-jétől minden 55 év alatti dolgozó ukrán társadalombiztosítási hozzájárulásának (ЄСВ) egy részét kötelezően a tőkefedezeti rendszerbe utalják, az állam pedig költségvetési forrásból megduplázná ezeket az összegeket.

                (zzz/forbes.ua/zn.ua)