Ikon a páncélon: életmentő művészet

2023. május 25., 11:50

A Szent Mihály-székesegyházban Epifanyij metropolita új, páncéllemezekre festett ikonokat szentelt fel, amelyeket később nemzetközi árveréseken mutatnak be. A cél az, hogy pénzt gyűjtsenek az Ukrán Fegyveres Erőknek védőfelszerelések beszerzésére – jelentette a TSZN.

A tudósítás szerint az ikonok festése páncéllemezekre a Lelki győzelem projekt, az ArtArmor jótékonysági kezdeményezés keretében zajlik, ahol a páncéllemezek művészi projektekké válnak a művészek és ikonfestők munkájának köszönhetően.

Az egyik alkotás néhány napon belül útra kel Stockholmba, további két ikont az Egyesült Államokban, jótékonysági imareggelik során mutatnak be. Az ArtArmor projekt egy évvel ezelőtt indult, hogy a művészet révén segítsen megmenteni a hazájukat védő katonák életét.

„Minden ikon megsérült a golyóktól, de ezek a golyók nem hatoltak be katonáink testébe, akiket védtek. Ukrajna feltétlenül győzni fog, erről meg vagyunk győződve, mert Isten velünk van, az igazság a mi oldalunkon áll” – mondta Epifanyij metropolita.

(tsn.ua/Kárpátalja)