Az EU meghosszabbította Ukrajna „gazdasági vízummentességét”

2023. május 30., 17:50 , 1161. szám

Az EU Tanácsa május 25-én, múlt csütörtökön jóváhagyta az ukrán termékekre kivetett uniós importvámok ideiglenes eltörlését újabb egy évre, 2024 júniusáig – jelentette a DW.

A döntés

„Ezen intézkedések megújításával az EU ismét bizonyítja megingathatatlan politikai és gazdasági támogatását Ukrajnának, amely továbbra is provokálatlan és indokolatlan katonai agresszióval néz szembe Oroszország részéről” – áll a testület honlapján olvasható közleményben.

E lépések segítenek Ukrajnának megőrizni az EU-val fenntartott kereskedelmi kapcsolatainak stabilitását, és nagyon nehéz körülmények között nyújtanak támogatást a gazdaságának – állapítja meg az EU Tanácsa. A megújított intézkedések ugyanakkor „lehetőséget adnak az EU-nak arra, hogy szükség esetén megvédje a belső piacát egyes mezőgazdasági termékek importjának jelentős növekedésétől” – jelezte Johan Forssell, Svédország nemzetközi fejlesztési és külkereskedelmi minisztere.

A bejelentett intézkedések az inputárrendszer hatálya alá tartozó zöldséget és gyümölcsöt, valamint a vámkvóta-korlátozás alá eső feldolgozatlan és feldolgozott mezőgazdasági termékeket érintik. Az iparcikkekre vonatkozó vámtarifák 2023. január 1-jétől a társulási megállapodás értelmében megszűntek.

Az uniós döntés június 6-tól lép életbe.

Smihal és Zelenszkij megköszönte a segítséget

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök köszönetet mondott az európai partnereknek a döntésért. Jelezte, hogy a „gazdasági vízummentesség” meghosszabbításának hála az ukrán vállalkozások legalább 2024 júniusáig nem fizetnek semmilyen vámot, kvótát és tarifát az EU-ba irányuló áruexport után.

Volodimir Zelenszkij is üdvözölte az EU Tanácsának határozatát.

„Ez gazdaságaink – Ukrajnáé és az egész Európai Unióé – ágazati integrációjának új szakasza, ami határozottan erősebbé tesz mindannyiunkat Európában. Az Európai Unió felé haladva az ilyen – egyelőre átmeneti – liberalizációt állandóvá kell tennünk, s minden kivétel és korlátozás nélkülivé. Tulajdonképpen olyanná, hogy az egyesült és szabad Európa szellemiségének megfeleljen: akadályok nélkülivé” – fogalmazott az ukrán államfő május 25-i videoüzenetében, melyet az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

Hozzátette ugyanakkor: tudatában kell lennünk annak, változatlanul fennáll a veszélye, hogy megmaradnak bizonyos korlátozások, amennyiben folytatódik egyes kormányok nyomásgyakorlása az EU-ra. Volodimir Zelenszkij ezzel együtt meggyőződésének adott hangot, hogy „sikerül olyan megoldást találnunk többek között az ukrán és néhány más szomszédos ország gazdálkodói számára, amely megfelel közös európai érdekeinknek és normáinknak”.

A korlátozások

A DW emlékeztet, hogy 2022-ben az ukrán gazdaság támogatására a háború alatt az Európai Unió eltörölte a kereskedelmi akadályokat a teljes ukrán árubehozatalra. Az egyszerűsített kereskedelmi rendszert egy évre, 2023. június 5-ig vezették be.

Idén május elején azonban kivételes átmeneti intézkedések léptek életbe négy Ukrajnából származó mezőgazdasági termék – búza, kukorica, repce és napraforgómag – importjára vonatkozóan öt uniós országban: Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. Ezek az országok kijelentették, hogy az Ukrajnából származó élelmiszerek importjának növekedése destabilizálja nemzeti piacaikat. A jelentős mennyiségű, az EU-ban előállítottnál jóval olcsóbb ukrán gabona és az egyéb élelmiszeripari termékek beáramlása miatt az Ukrajnával szomszédos EU-tagállamok piacain az árak összeomlottak, ami jelentős károkat okozott a helyi gazdáknak és agrárcégeknek.

Maradhatnak a korlátozások

Az ukrán mezőgazdasági export jövője máig nem tisztázott megnyugtatóan. Az Ukr­inform szerint Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette, az EB korlátozhatja egyes Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalát a vámmentes kereskedelmi rendszer meghosszabbítása után is, június 5-től. Mint fogalmazott, az úgynevezett autonóm kereskedelmi intézkedések további egy évre történő meghosszabbításáról szóló döntés után az EU-nak „jogalapja van a kivételes védőintézkedések esetleges meghosszabbítására” az ukrán mezőgazdasági importtal szemben.

„Mert a jelenlegi rendkívüli védőintézkedések, amelyeket a korábbi autonóm szabályozási előírások biztosítottak, június 5-én lejárnak” – magyarázta.

Az Európai Bizottság alelnöke hozzátette, az EB továbbra is tárgyal erről a kérdésről az ukrán import korlátozásában érintett öt tagállammal, valamint Ukrajnával, és a korlátozások folytatása esetén a felek meghatározzák azok hatályának konkrét dátumait.

(hk/dw.com/ukrinform.ua/interfax.com.ua)