Együtt ünnepeltek kicsik és nagyok a KMNE tizedik gyermeknapján

Újra Tarpai József elnöknek szavazott bizalmat a KMNE közgyűlése

2023. június 11., 19:13 , 1163. szám

„Amikor a világ megváltozik körülöttünk, akkor a megszokott, a biztonságos dolgokban próbáljuk keresni a kapaszkodókat, legyen az a család, a nemzeti összetartozás érzése vagy akár egy ünnepi hagyomány” – emelte ki köszöntőjében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) tizedik alkalommal megrendezett gyermeknapján a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban június 10-én.

Gyerekzsivajtól volt hangos szombaton az emlékpark, ahol több mint 130 tagcsalád ünnepelte együtt közösségben a gyerekek és a család jelentőségét. A rendezvény ünnepélyes megnyitóján elsőként a történelmi egyházak képviselői kérték Isten áldását a családokra. Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) püspöke a reményt hangsúlyozva a KRE vezérgondolatával köszöntötte a jelenlévőket: „Még a fának is van reménysége: ha kivágják, újból kihajt, és nem fogynak el hajtásai. Még ha elvénül is a földben gyökere, ha elhal is a porban csonkja, a víz illatától kihajt, ágakat hoz, mint a csemete” (Jób 14, 7–9).

Molnár János, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöki helynöke, a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség esperes-plébánosa a szeretetet emelte ki Pál apostol rómaiakhoz írt levele 12. fejezetének 9–12. verseit idézve: „Szeressetek tettetés nélkül. Gyűlöljétek a rosszat, ragaszkodjatok a jóhoz. Ami a testvéri szeretetet illeti, legyetek gyöngédek, tiszteletadás dolgában legyetek előzékenyek. A buzgóságban ne lankadjatok, legyetek tüzes lelkűek: az Úr az, akinek szolgáltok! Legyetek örvendezők a reménységben, béketűrők a nyomorúságban, állhatatosak az imádságban.”

Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének püspöki helynöke kiemelte, a görögkatolikus ünnepi liturgiák elején rendszerint azt éneklik: „A Szentlélek kegyelme gyűjtött bennünket össze.” „Az Úristen azért teremtett bennünket, hogy összetartozva, együtt közösségben legyünk. Ez a közösség a Szentlélek kegyelme, amely összegyűjtött bennünket, ez a tudat, hogy nagycsaládosok vagyunk, ez adjon nekünk reményt a jövőre, hogy nemcsak a mának, hanem a jövőnek éljünk, s ezért a jövőért tegyünk is” – húzta alá.

Az egyházak képviselőinek felszólalása után az ünneplőket Tarpai József, a KMNE elnöke köszöntötte. Mint fogalmazott: nem véletlen, hogy áldáskéréssel vette kezdetét az alkalom, hiszen a nagycsaládosok egyesülete egy keresztény szervezet, „számunkra nagyon fontos, hogy ne csak a magyarságunkat, hanem a hitünket is megőrizzük itt, Kárpátalján”.

„Nem egyszerű ez az időszak, de ki kell tartanunk, s hinnünk kell abban, hogy jó jövő vár ránk” – szögezte le Tarpai József, majd köszönetet mondott a támogatásért Magyarország Kormányának, az egyházaknak, valamint a társszervezeteknek.

„Látni azt, hogy itt van élet, van gyerekzsivaj, vannak családok, nagycsaládosok, az számukra, az itt maradók számára és számunkra, az egész magyarság számára a remény üzenetét hordozza, azt, hogy itt, Kárpátalján még a legnehezebb háborús időkben is az emberek erőt tudnak meríteni a család fontosságából, annak az erejéből, amit a családban élés jelent. Emellett nemcsak a család az, ami egy nagy összetartó erő tud lenni egy közösség számára, hanem ugyanilyen fontos a nemzethez tartozás érzése is” – fogalmazott köszöntőbeszédében Szentkirályi Alexandra, hangsúlyozva: fontos, hogy minél több olyan alkalom legyen, amelyen átélhető a gondtalan gyermekkor, „amikor egy-egy bábjáték vagy táncház, esetleg az itteni kézművesprogramok tudnak mosolyt csalni az arcokra”.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Magyarország a háború kitörése óta több mint egymillió, a háború szörnyűségei elől menekülő embernek nyújtott segítséget, ugyanakkor gondol azokra is, akik otthon maradtak. Kiemelte: a helyi magyarság továbbra is ugyanúgy számíthat az anyaország támogatására, ahogy ezt az elmúlt években és az utóbbi hónapokban megszokta. „A kárpátaljai magyarok ugyanúgy számíthatnak az anyaország támogatására, ahogy egy gyermek számíthat az édesanyjára. Itt leszünk napsütésben meg esőben is” – szögezte le Szentkirályi Alexandra, s megköszönte a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete áldozatos munkáját, aláhúzva: „A közösséget megtartó szervező erő békeidőben is nagy kincs, a háborús időkben pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni a jelentőségét.”

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke elmondta, az, hogy az elmúlt hónapokban több alkalommal ellátogattak vidékünkre – advent időszakában, március 15-én, valamint most –, számára azt az üzenetet hordozza, hogy „ha bármilyen viharfelhő is van fölöttünk, ha csak egy gyermek is születik, egy újabb őrhely, akkor van értelme küzdeni, van újabb erő”.

„Fontos, hogy megőrizzük magyarságunkat, hogy segítsük az itteni nagycsaládosokat, hogy tartsák a lelket, hiszen itt vannak a gyerekek, itt van a jövő bennük, és ezeknek a gyerekeknek fel kell nőniük úgy, hogy megőrzik a magyarságtudatukat, a gyökereiket, s lesz jövőképük. Azzal a tudattal szeretnénk, hogy felnőjenek, hogy az anyaországra és a magyar nagycsaládosokra mindig számíthatnak” – hangsúlyozta a NOE elnöke, aki a gyermeknap alkalmából meséskönyveket adott át az Egyesületnek.

A köszöntőket követően színházi előadás várta az érdeklődő fiatalokat. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészei Ursula Jones A királykisasszony, akinek nem volt birodalma című, gyerekeknek szóló előadását mutatta be a park mellett épülő lovardában. Az előadást követő foglalkozáson a figyelő kis nézőkkel a beregszászi színészek megbeszélték annak részleteit, mondanivalóját.

A program rendkívül színes volt, hiszen minden gyerek megtalálta a számára legjobb elfoglaltságot. Az előadás közben Ki mit tud? vetélkedő is zajlott, a bátrabbak kipróbálhatták az íjászatot, volt kutyaterápia, ugrálóvár, trambulin, körhinta, állatsimogató, fagyi, vattacukor és kürtőskalács. A különböző kézműves-foglalkozások – rongybaba- és papírvirág-készítés, lombfűrész, gyöngyfűzés, csuhéfonás, kötélverés, arcfestés, pirográfia, harisnyavirág-készítés, gyertyasodrás és -mártás, fajátékok készítése és díszítése – egész nap elérhetők voltak.

Délután a felnőttek fontos alkalomra gyűltek össze a lovardában, ahol tisztújító közgyűlésre került sor. A közgyűlés kezdetén az egybegyűlteket Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte. „A gyermek mindig szemünk fénye, mindennapi örömünk legfőbb forrása. Minden társadalom szilárd alapja elsősorban a család. Ezért köszönjük önöknek, hogy a fennálló nehézségek ellenére is vállalták a gyermekneveléssel járó nehézségeket is, ezért úgy is lehet mondani, hogy amit önök vállaltak, az a nemzetünk iránti legfőbb szolgálat és tett” – szólt a szülőkhöz Sin József, hozzátéve: „Jövőt biztosító családpolitikára lenne szükség, ahol megfelelő számú gyerek születik, hiszen a gyermek a nemzetünk jövőjét is jelenti, tehát a gyermekvállalás egyenlő a jövőbe vetett hittel.”

A közgyűlés az elnöki beszámoló után szavazott, melynek eredményeként ismét Tarpai Józsefet választotta a KMNE elnökének, akinek munkáját 12, szintén a gyűlésen megválasztott elnökségi tag segíti.

A tisztújítást követően Kész Margit néprajzkutató, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára az emlékpark látogatóközpontjában érdekes tárlatvezetést tartott Árpád vezér nyomdokain – időutazás a honfoglalás korába címmel.

A KMNE jubileumi gyermeknapját táncház zárta.

Csuha Alexandra