Herszoni árvízkárosultaknak küldött segélyszállítmányt a Máltai Szeretetszolgálat és a KHÖT

2023. június 13., 08:46 , 1163. szám

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnál (BJMSZ) a háború kezdete óta a magyarországi és más országokból érkező felajánlásoknak köszönhetően eddig több ezer tonna segélyt fogadtak, amelyeket folyamatosan továbbítanak Kárpátalja, valamint Belső-Ukrajna településeire.

A Nova Kahovka-i Vízerőművet ért támadást követően a segélyszervezet azonnal reagált. Első szállítmányukat a múlt héten indították útnak a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatás közreműködésével, majd partnerszervezetükkel, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásával (KHÖT) újabb szállítmányok célba juttatását tűzték ki célul. Ezek közül az elsőt június 10-én, kora este indították útnak.

„A Máltai Szeretetszolgálat már több mint ezeréves múltra tekint vissza, és mindig céljának tekintette, hogy az elesetteknek és a rászorulóknak segítsen. Ezen cél megvalósítása érdekében, amikor eljutott hozzánk a kahovkai gát átszakadásának híre, és hogy több ezer ember szorul azonnali segítségre, nem haboztunk, és kerestük annak a lehetőségét, hogy tudunk mihamarabb segítséget nyújtani számukra” – fogalmazott Hnatik Tünde, a BJMSZ koordinátora.

Az elmúlt héten a szeretetszolgálat már útnak indított egy kamion segélyszállítmányt tartós élelmiszerekkel, hőlégfúvókkal, hogy ahonnan már elvonult a víz, a falakat tudják szárítani, és ágyakkal segítik a katasztrófa sújtotta lakosságot.

A most útnak indított segélyszállítmány pedig főképp ruházatot, higiéniai eszközöket és tartós élelmiszert tartalmazott, amelyekkel a gyorsan kialakított menekültszállókat igyekszik támogatni a karitatív szervezet.

A KHÖT aktív kapcsolatot ápol más jótékonysági és koordinációs stábokkal, így rövid időn belül sikerült megszervezni a szállítást a bajbajutottak számára.

„Ahogy megtörtént a Herszon megyében található Nova Kahovka-i Vízerőmű gátjának beszakadása, a BJMSZ felajánlásából azonnal megszerveztük a segélyszállítmány összegyűjtését és eljuttatását az ott élő lakosoknak és a megyéből evakuált családoknak” – hangsúlyozta Rezes József, a KHÖT igazgatója, emellett hozzátette: „Immár egy belső-ukrajnai, zsitomiri partnerszervezetünkkel együtt szervezzük a BJMSZ által felajánlott humanitárius segélyek eljuttatását a katasztrófa sújtotta területekre.”

A zsitomiri székhelyű Bohdan Kicak Jótékonysági Alapítványt a háború kirobbanását követően hozták létre azért, hogy a Közép-Ukrajnába érkező menekülteknek tudjanak segítséget nyújtani.

„Mivel az ország központi régiójában helyezkedünk el, nagyon sok menekült érkezett hozzánk a kijevi, harkivi és herszoni térségből. Mi igyekszünk ellátni ezeket az embereket. A partnerekkel való együttműködésünk során pedig sok támogatást kaptunk, és sok emberen tudtunk segíteni” – fogalmazott Anna Levandovszka, a Bohdan Kicak Jótékonysági Alapítvány vezetője.

A jótékonysági alapítványnak korábban is voltak már kárpátaljai kapcsolatai, viszont először dolgoztak együtt a Máltai Szeretetszolgálattal és a KHÖT-tel.

A szombati szállítmányt már hétfőn követte a következő is a herszoni régióba, ezt főként azok számára fogják átadni, akik már visszaköltöztek vagy el sem hagyták házaikat az elárasztott területeken.

A BJMSZ a tervek szerint további segélyszállítmányokat fog küldeni az árvízkárosultak megsegítésére, főleg azokra a területekre, amelyeket elöntött a víz, és azoknak a lakosoknak, akik nem hagyták el otthonaikat.

A párbeszéd a szervezetek között folyamatos, akik azért dolgoznak, hogy közös összefogással a későbbiekben is tudjanak segíteni ott, ahol arra a legnagyobb szükség van.

TV21 Ungvár/K. K.