Ukrajnai résztvevők az I. Kisvárda Kids Sakk Kupán

2023. június 13., 12:28 , 1163. szám

Első alkalommal rendezték meg a Kisvárda Kids Sakk Kupát, ahová több mint ötven gyermek érkezett Kárpátaljáról. Voltak olyan ukrajnai gyermekek is, akik a háború miatt Kisvárdán találtak menedéket és biztonságot. A versenynek a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium adott otthont június 10-én.

Az I. Kisvárda Kids Sakk Kupát a Várda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület álmodta meg, és a Kisvárdai Sakkegyesülettel közösen szervezték meg. Erdélyi Tatjána, a Várda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke elmondta: szívügyüknek tartják mások megsegítését, ezért külön öröm számukra, hogy sikerült az Ukrajnában élő gyermekek részvételét is biztosítani.

„Az embereknek meg kell találniuk azokat a kapcsolódási pontokat, melyeket Ukrajna, Kárpátalja, valamint Magyarország és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között fel lehet építeni. És a sport pont ilyen” – hangsúlyozta dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő.

„A mostani zűrzavaros világban, ebben a harccal teli, bizonytalan időszakban azt gondolom, hogy a sakk pont az a sportág, mely könnyen játszható, hiszen nem igényel különleges felszerelést és pályát, lehetőséget nyújt arra, hogy mind a két nemzet megmérettesse magát” – tette hozzá.

Ez a verseny a nemzetek közötti összetartást, szolidaritást és barátságot tükrözi – vélik a szervezők.

A verseny célja a sakk népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása a diákok számára, a versenyszerű sakkozás elősegítése és a határon túli kapcsolatok erősítése.

„Azért fontos, hogy ilyen és ehhez hasonló lehetőségeket biztosítsunk elsősorban a gyerekek számára, hogy tudjanak találkozni egymással, barátaikkal, valamint hogy bemutathassák tudásukat, és azt összemérhessék kortársaikkal” – hangsúlyozta Erdélyi Tatjána.

Az I. Kisvárda Kids Sakk Kupán több mint 100 gyermek vett részt Magyarországról, Szlovákiából és Ukrajnából. A kárpátaljai gyermekek utaztatását az Ungvári Magyar Főkonzulátus támogatta. A kárpátaljai csapatot a munkácsi sakk-klub vezetője kísérte el.

„Nagyon hálásak vagyunk, hogy részt vehettünk ezen a rangos megmérettetésen. A gyerekeknek is nagy öröm, hogy külföldre utazhattak és nemzetközi sakkversenyen vehettek részt, hiszen a háború miatt az ukrán országos sakkbajnokságot is eltörölték” – fogalmazott Roman Nikoletta, a munkácsi sakk-kör vezetője.

Az I. Kisvárda Kids Sakk Kupához a szakmai hátteret a helyi EQual Sakkiskola Sportegyesület biztosította. Az alkalom során a versenybíró Csörsz Ferenc országos versenybíró volt.

A verseny lebonyolítása hétfordulós „svájci rendszerben” történt, 15-15 perces játékidővel, a FIDE rapid versenyszabályai szerint, számítógépes párosítással.

A verseny győzteseit korcsoportonként díjazták alsós, felsős és középiskolás kategóriákban. Az első helyezett éremmel, kupával és oklevéllel, a további helyezettek érmekkel és oklevelekkel jutalmazták.

TV21 Ungvár/K. K.