Tarpai segítség és élményekben gazdag meglepetés a badalói gyermekeknek

2023. június 13., 17:40 , 1163. szám

Az országban az elmúlt időszak, a jelenleg zajló események és körülmények megmutatták, hogy mennyire fontos az emberek életében az összefogás és a kölcsönös segítség. Badalóban a helyi közösség több különböző közös programon van már túl, amelyek a település javát szolgálták. Ennek köszönhetően – többek között – újraszerveződött a helyi gyerekek számára a délutáni focisuli, amelyhez a környékbeli falvak fiataljai is csatlakoztak. Ezt a projektet főleg a szülők adományai tartják fenn, de így sem jut mindenre elég pénz. A magyarországi Tarpa közvetlen szomszédságban van Badalóval, az egyik utcájukat is „badalói végnek” hívjak az ottaniak. A két település kapcsolata a régmúlt időkre tekint vissza, mindig jó kapcsolatot ápoltak egymással. Köztudott, hogy az anyaországi településen már régóta és sikeresen működik a Tarpa Sport Club és Sándor István Sportakadémia (továbbiakban Tarpa SC,), ahol nagyon sok kárpátaljai fiatal megfordult már, illetve többen jelenleg is aktív játékosként vagy munkatársként vesznek részt az egyesület életében. A badalói futballélet is nagy múltra tekint vissza, mindig is fontos szerepet töltött be a sportág a falu életében. Az újraszerveződött focisuliban folyamatos a foglalkozás a gyerekekkel, viszont több olyan dolog is hiányzott, amelyek szükségesek voltak a gyerekek fejlődésének elősegítése érdekében. Ezért Badaló elöljárója, Szalai Imre Tarpa polgármesteréhez, Szécsi Szabolcshoz fordult segítségért.  A badalói labdarúgóéletről és a tarpai együttműködésről a kárpátaljai elöljárót kérdeztük.

– Az újraszerveződött badalói focisuliban hetente két edzést tartunk – csütörtökön és szombaton – a fiatalok számára. Ezen belül is két csoport van: a kisebbek 12 éves korig és a nagyobbak 12-től 14–15 éves korosztályig. A kicsiknek 17.00-től 18.00 óráig van tréning, a nagyobbaknak kicsit hosszabb a foglalkozás, 18.00 órától egészen 19.30-ig tart. A két korosztályból összesen 35 gyerek vesz részt az edzéseken. Ezt a programot főleg a szülők tartják fenn, de így sem jut mindig mindenre pénz. Ezért egy régi barátomhoz fordultam, aki már régóta Tarpán tevékenykedik a sport terén, illetve Szécsi Szabolcs tarpai polgármesterrel is sikerült felvennem a kapcsolatot, akik azonnal a segítségünkre siettek. Miután elmentem hozzájuk, átadtak számunkra 3 komplex sportruházati szerelést, hozzá 3 komplex megkülönböztetőt, illetve 10 futball-labdát, hozzátéve, hogy „ez még csak a kezdet”. Tehát a jövőben is, ha bármiben hiányt szenvedünk, mindenben számíthatunk rájuk. Már korábban is szándékunkban állt az együttműködés – hiszen mindkét településen nagyon népszerű a labdarúgás –, így ha a jövőben a körülmények is engedik, szeretnénk közösen dolgozni a tarpaiakkal. Ezenkívül meghívást kaptunk a nemrégiben az NB1-es csapat, a Kisvárda stadionjában megrendezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kupadöntőre, ahol a Tarpa SC és a Csengersimáért KHE mérkőzött meg egymással. A badalói focisuli 21 növendéke vett részt az eseményen, illetve a mérkőzés kezdetén ők kísérték fel a tarpai játékosokat a pályára, ami szintén hatalmas élmény volt a számukra.

Az átadott segítség nagyon sokat jelent ennek a 35 gyereknek. A badalóiak mellett Haláborról és Tiszacsomáról is járnak hozzánk fiatalok, de azt szeretnénk, ha a többi környező településről is elhoznák a gyerekeiket a szülők a foglalkozásokra.

Dankai Péter