Sokan panaszkodtak az „elhasználódott” valutabankjegyek beváltásakor levont jutalékra

2023. június 16., 11:50 , 1163. szám

Ukrajna polgárai gyakran panaszkodnak az olyan valutabankjegyek beváltása során felmerülő további jutalékok miatt, amelyeket a pénzváltók alaptalanul „elhasználódottnak” minősítenek – jelentette a dengi.ua Danilo Hetmancevre, a Legfelső Tanács Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai bizottságának vezetőjére hivatkozva.

„Őszintén megdöbbentett a bejelentések tömege az olyan valuta beváltásakor felszámított további jutalékokkal kapcsolatban, amelyet a pénzváltók alaptalanul elhasználódottnak minősítettek. Kevesebb mint egy nap alatt több mint 400” – írta Telegram-csatornáján.

Szerinte a panaszok jelentős része az állami tulajdonú bankok eljárásával kapcsolatos.

„Emellett egyre több panasz érkezik az illegális pénzváltókra (Belügyminisztérium, figyelem!). Megbeszéltük a nemzeti bank vezetésével. Az állami tulajdonú bankok és pénzintézetek a napokban kemény figyelmeztetést kapnak az ilyen magatartás megengedhetetlenségéről. Azok esetében, akik nem értenek a szóból, a figyelmeztetéseket szankciók fogják követni” – jelezte a parlamenti képviselő.

A történet folytatása, hogy a Rada Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottsága meghallgatta az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) tájékoztatását a valutaváltóknak az „elhasználódott” bankjegyeken szerzett többletbevételéről.

Ezután Hetmancev hangsúlyozta: a váltók csak a jelentősen elhasználódott vagy sérült bankjegy elfogadását utasíthatják el. A képviselő szerint minden más bankjegyet pótdíj nélkül kell elfogadniuk. Az enyhe kopás jeleit, amelyek esetén a bankjegyeket még elfogadják, a 2019. január 2-án kelt 1. számú nemzeti banki határozat tartalmazza.

„Ugyanakkor az NBU felülvizsgálja az amortizáció kritériumait, az enyhítés irányába. A jelzett bankjegyek elfogadásáért nem vonható le további pótlék vagy alkalmazható más árfolyam” – nyomatékosította Hetmancev.

Hozzátette, szabálysértés esetén az NBU-hoz kell fordulni, mivel ezek a bejelentések alapul szolgálhatnak az engedélyek bevonásához.

(zzz/dengi.ua)