Az ukránok nem tennének területi engedményeket a békéért

2023. június 17., 10:34 , 1163. szám

Az ukránok nem állnak készen lemondani a földjükről a békéért, a megkérdezettek mindössze 10%-a gondolja úgy, hogy a béke elérése és a függetlenség megőrzése érdekében le lehet mondani bizonyos területekről – írja az Ukrajinszka Pravda a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) május 26. és június 5. között végzett felmérésének eredményeit ismertetve.

„A válaszadók abszolút többsége – 84% – továbbra is ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy elfogadhatatlan bármiféle területi engedmény, még akkor is, ha emiatt a háború tovább tart és más fenyegetések is lehetségesek. Csak 10% gondolja úgy, hogy bizonyos területekről le lehet mondani a béke elérése és a függetlenség megőrzése érdekében” – írják a felmérés készítői.

A szociológusok megjegyzik, hogy 2022 májusa óta rendszeresen felteszik a területi engedményekre vonatkozó kérdést, és az elmúlt év során nem volt tapasztalható jelentős változás a közvélekedésben.

„Minden alkalommal a válaszadók abszolút többsége (82–87%) ellenezte a területi engedményeket, és az abszolút kisebbség (8–10%) állt rá készen” – hangsúlyozza a KMISZ.

A felmérésből kitűnik, hogy Ukrajna minden régiójában a lakosság abszolút többsége ellenzi a területi engedményeket. Így a „Kelet” lakosságának 75%-a ellenzi az engedményeket (csak 13% kész az engedményekre), a „Dél” lakóinak körében pedig 86% az ellenzők aránya (mindössze 8% kész engedményt tenni).

Emellett a polgárok abszolút többsége attól függetlenül ellenzi az engedményeket, hogy otthon milyen nyelven kommunikál. Így, míg az ukrán ajkú polgárok 85%-a ellenzi az engedményeket (10% kész az engedményekre), az orosz ajkú polgárok körében 80% az arányuk (és csak 13% hajlandó engedményekre).

(hk/pravda.com.ua)