Keresd a húsvéti Irkát!

2010. március 26., 09:00 , 480. szám

Aki eddig még nem tette volna meg, most feltétlenül keresse a terjesztőknél az Irka, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség népszerű gyermeklapjának legfrissebb számát, mert érdemes!

A P. Punykó Mária szerkesztette lap húsvétra a verset kedvelő gyerekeknek többek között Kovács András Ferenc, Pecnyik Pál, Szepesi Attila, Mészely József, Kányádi Sándor, Weinrauch Katalin, Szalai Borbála rímbe szedett soraival kedveskedik. Azok se szontyolodjanak el, akik inkább rímek nélkül szeretik az olvasnivalót, hiszen számukra például Igyártó Zita, Takács György, Kiss Attila, Bús Ilona írásaiból válogattak a szerkesztők, de akár litván és eszkimó népmesét is olvashattok.

Ezúttal is jelentkeznek a lap állandó rovatai, köztük a Bibliai ábécé, amelyben a hanyagságról mesél el egy történetet Olasz Tímea. Pallay Dezső népszerű rovata, a Számítógép-suli, amely immár az 59. résznél tart, folytatja a Microsoft Excel nevű táblázatkezelő program bemutatását. A Körbenézőből, amely az Irka testvérlapjainak írásaiból válogat, megtudhatjátok egyebek mellett, fél-e az elefánt az egértől, megvadul-e a bika a vörös posztótól, s hogy tudják-e az állatok, milyen orvosságot vegyenek be, ha megbetegszenek?

A Mindenféle rovatból megtanulhattok vaníliás rakott tésztát készíteni, de olvashattok többek között Liszt Ferencről és az 1849-es váci csatáról, amelyben a Klapka György vezette magyar honvédsereg megverte az osztrákokat. Aki a tavaszi melegben inkább az utcán játszana, annak a Nyitva van az aranykapu rovat mindjárt három játékot is ajánl, aminthogy a rejtvényfejtést kedvelők is megtalálják a maguk feladványait. A Tündérujjakból ezúttal még időben megtanulhatjuk, miként kell húsvéti nyuszit hajtogatni, Kulin Ágnes grafikus jóvoltából pedig ismét került kifestő az Irkába.

Végül, de nem utolsósorban, ezúttal is jelentkezik a legkisebbek, azaz az óvodások rovata, a Gabóda Éva szerkesztette Döngicsélő sok verssel, mesével, kifestenivalóval és feladvánnyal. Jó szórakozást kívánunk minden ifjú olvasónak!

hk