Totális kádercsere a közigazgatásban

2010. március 26., 09:00 , 480. szám

A kijevi hatalomváltást követő kárpátaljai kádercsere a jelek szerint nem áll meg a kormányzó személyénél. Várhatóan ezekben az órákban-napokban döntenek a kormányzóhelyettesek személyéről, a járási közigazgatási hivatalok vezetőiről és azok helyetteseiről is.

Kedden, azaz március 22-én Ungváron elfoglalta hivatalát a megye új rendőrfőnöke. A belügyminisztérium kárpátaljai megyei főosztályának vezetője az a Viktor Ruszin ezredes lett, aki korábban, a Kucsma-érában Vaszil Varcaba rendőrfőnöknek volt az első helyettese. Annak a Varcabának, aki ellen Jurij Lucenko, a narancsos kormány belügyminisztere nemzetközi körözést adott ki. Magát a kárpátaljai származású Ruszint 2005-ben, Juscsenko hatalomra kerülésekor szintén meghurcolták, fél évet töltött akkor előzetes letartóztatásban. Az ua-reporter.com beszámolója szerint a munkácsi városi-járási bíróság csak minap, március 16-án zárta le ügyét bűncselekmény hiányában. A jelek szerint Varcaba vezérőrnagyot is rehabilitálták, hiszen volt helyettesével szinte egy időben az Ivano-Frankivszk megyei rendőrség élére nevezték ki.

Az új kárpátaljai rendőrfőnököt Szerhij Csernih belügyminiszter-helyettes mutatta be a megyei belügy vezetőinek ungvári testületi ülésén. Maga Ruszin felszólalásában munkájának fő irányvonalaiként a törvényességet és a fegyelmet, a bűnözés elleni harcot jelölte meg.

Ugyancsak kedden lépett hivatalba az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) új megyei vezetője is. Vaszil Szitart Volodimir Rokitszkij, az SZBU elnökének első helyettese mutatta be a testületnek Ungváron. Korábban Vaszil Szitar a biztonsági szolgálat Zsitomir megyei szervezetét vezette, ám Viktor Juscsenko 2008 májusában felmentette hivatalából. Ami az ugyancsak frissen kinevezett Rokitszkijt illeti, a jelenleg a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcot irányító elnökhelyettes korábban két ízben, 2005-2006-ban és 2009-ben is vezette már az SZBU kárpátaljai megyei szervezetét. Egyes híresztelések szerint második kárpátaljai kinevezését annak köszönhette, hogy Viktor Juscsenko elnök ezáltal is igyekezett csökkenteni az államfői titkárság exelnökének,Viktor Balogának a befolyását a megyei titkosszolgálatokra.

Erőltetett ütemben dolgozik új csapata kialakításán Olekszandr Ledida kormányzó. Az egyelőre meg nem erősített hírek szerint a megyei állami közigazgatási hivatal elnökének első helyettesévé Ivan Busko nagyszőlősi vállalkozót nevezhetik ki. A gazdaságért felelős elnökhelyettes valószínűleg Volodimir Hoblik marad, ellenzéki rossznyelvek szerint azért, mert "valakinek dolgoznia is kell majd" az új vezetőségben. A szociális szféráért ugyancsak kormányzóhelyettesként Ivan Kacsur felelne a pletykák szerint, aki korábban szintén dolgozott az előző kormányzó, Oleg Havasi csapatában.

Az új megyei hatalom legérdekesebb figurájának kinevezését megelőlegezve Viktor Fejert nevezi a sajtó. Fejert, aki az Ungvári Városi Tanács földkérdésekben illetékes bizottságának elnöke, sokan Szerhij Ratusnyak polgármester jobbkezének tekintik. Néhányan úgy tartják, hogy a vállalkozó kinevezése erre a "pénzes" helyre a fizetség Ratusnyaknak a választások második fordulójában a Régiók Pártja iránt tanúsított lojalitásáért és támogatásáért. Mások ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy Fejer már hosszabb ideje a Régiók Pártja színeiben politizál. A hírek szerint Fejer a lakásgazdálkodási területet, valamint a földdel és nyersanyagokkal kapcsolatos kérdéseket felügyelné kormányzóhelyettesi minőségben. Az új kormányzóhelyettesek hivatalos kinevezése az államfő által talán már lapunk megjelenésével egy időben megtörténik.

Várhatóan távozniuk kell hivatalukból a járási közigazgatási hivatalok vezetőinek és helyetteseiknek is. Az új tisztségviselők személyével kapcsolatban egyelőre csak találgatások láttak napvilágot, s csupán annyi tűnik valószínűnek, hogy a Régiók Pártja meghatározó helyi politikusai és szövetségeseik töltik majd be a vezető pozíciókat, akiknek a kiválasztásában nem annyira a közigazgatási gyakorlat, mint inkább a pártpolitikai érdemek lesznek a meghatározók. A Beregszászi járásban például valószínűleg ugyancsak a Régiók Pártja egy helyi politikusa vezeti majd a közigazgatási hivatalt.

A tisztogatás egyes források szerint nem ér majd véget az elnökhelyettesek leváltásával, hanem a főosztályvezetőket és osztályvezetőket is elérheti.

szcs