Háborús állapotok az utakon

2010. március 26., 09:00 , 480. szám

A hó elolvadása után szinte háborús időket idéz az utak kátyúktól szabdalt burkolata Kárpátalján, harminc éve nem volt a mostanihoz hasonlóan rossz állapotban az úthálózat.

A megye közútfenntartó vállalata tehetetlen, mert gyakorlatilag nincs pénze az utak javítására. A cég még nem kapta meg az idei karbantartási munkálatok elvégzésére előirányzott pénzt, mivel Ukrajnának még nincs költségvetése, ezért a tavalyról megmaradt, legfeljebb egy hónapra elegendő anyagokkal igyekszik pótolni a hiányt – adta hírül az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

Vaszil Markovics, a kárpátaljai közútfenntartó vállalat igazgatója az orgánumnak elmondta, hogy számításaik szerint a megye útjain mintegy 100 négyzetkilométernyi kátyút kell felszámolni, amihez 18 millió hrivnyára lenne szükség. Ennek ellenére – tette hozzá – az útkarbantartók mindent megtesznek, hogy a rendelkezésre álló anyagok takarékos felhasználásával még április 4-ig, azaz a húsvéti ünnepekig megfelelő állapotba hozzák az autóutakat Kárpátalján.

A "minden" azonban pénz híján nem túl sok, amiről lapunk tudósítói is meggyőződhettek. Az útkarbantartók számos helyen csupán kaviccsal vagy földdel tömik be a legnagyobb kátyúkat, ami még ideiglenes megoldásnak sem túl jó.

Az idézett honlap szerint az országutakénál jóval rosszabb állapotban vannak a városok útjai, így Ungvár egyes utcáinak a burkolata annyira megrongálódott, hogy a gödröket kerülgető járművek kénytelenek a járdákra felhajtani, amelyek ettől szintén rongálódnak. A rossz utak miatt a mentőautók például havonta nagyjavításra szorulnak.

A kárpátaljai megyeszékhely útjainak az alapjait még a csehszlovák időszakban, azaz a múlt század 20-30-as éveiben rakták le, a kijavításukra a városnak legalább 30 millió hrivnyára lenne szüksége – írta az ungvári hírportál.

Az ugyancsak ungvári zakarpattya.net.ua a polgármesteri hivatalra hivatkozva azt írja, Ungváron idén a Minaji utca nagyjavítását tervezik, de rendbehoznák a Zahorszka, Gagarin, Bercsényi, Kobiljanszka, Peremoha, Babjak, Ankudinov, Dokucsajev, Sztancijna, Szilvaj, Bacsinszkij, Bohomolec utcákat és a Kirpa teret is, ha elég pénzt különítenek el erre az állami költségvetésben.

(szcs/MTI/ua-reporter.com/zakarpattya.net.ua)