Összmagyar Középiskolás Tábor Sátoraljaújhelyen

2023. június 30., 08:13 , 1166. szám

A Rákóczi Szövetség 2023 nyarán közel 10 ezer Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyar fiatal számára szervez táborokat Sátoraljaújhelyen, a magyar diákok egyik meghatározó találkozási helyszínén, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban. Nyári programjaik egyik kiemelt eseménye a három nagy Összmagyar Középiskolás Tábor, ahová a szervezők középiskolai szervezetek képviselőinek jelentkezését várták. Az első ilyen táboruk június 25. és 30. között valósult meg.

Több mint 500 Kárpát-medencei és diaszpórában élő diák vett részt a Rákóczi Szövetség által szervezett Összmagyar Középiskolás Táborban Sátoraljaújhelyen. A tábor egyik fő célja, hogy a magyar fiatalok találkozzanak egymással és életre szóló barátságokat, élményeket és emlékeket szerezzenek.

Kárpátaljáról több mint 100 fiatal érkezett az Összmagyar Középiskolás Táborba. A tábor egyik fő gondolat az volt, hogy az anyanyelvünket őrizzük, ápoljuk és továbbvigyük.

A háborús hétköznapok miatt a magyarországi táborok most rendkívül nagy jelentőséggel bírnak a kárpátaljai fiatalok számára – vélik a szervezők és résztvevők egyaránt.

„A tábor nagyon jól telt, változatosak voltak a programok, különböző előadásokon vehettünk részt, amelyek a magyarságunk megőrzéséről szóltak” – számolt be a mezőkaszonyi Karmacsi Bence, a tábor egyik résztvevője.

Téglás Szidónia a chicagói magyar közösség egyik mozgatórugója, a helyi magyar klub egyik vezetője fontosnak tartotta, hogy Amerikában született magyar fiatalokkal hazalátogassanak és anyaországi, illetve külhoni fiatalokkal ismerkedjenek. „Chicagóban egy elég nagy magyar közösség van, hétvégi iskolánk is működik. Tagjainkkal kéthetente összegyűlünk, tehát elmondható, hogy elég nagy és meghatározó a magyar közösség az óceánon túl is” – fogalmazott Téglás Szidónia.

A több száz Kárpát-medencei és a diaszpórából érkező magyar fiatal számára Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója is tartott előadást. „A Határtalanul program keretében már több mint félmillió magyar anyaországi fiatal tudott elutazni olyan területekre, amelyek a határainkon túl vannak, de ugyanakkor a magyarlakta területek és ilyen módon a fiatalok is megismerhetik az ottani kultúrát, barátságokat köthetnek és részt vehetnek különböző társaságoknak és egyesületeknek a működésében” – mondta Nyitrai Zsolt.

„Örömünkre szolgál, hogy a Rákóczi-táborok helyszíne évről évre egyre jobban megtelik élettel, és a jelenlegi helyzetre való tekintettel külön öröm számunkra, hogy idén több mint 1 500 kárpátaljai kisebb és nagyobb diák fordulhat meg itt, a Rákóczi-táborok valamelyikében” – számolt be Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

A sátoraljaújhelyi Várhegy nyergében elhelyezkedő Rákóczi-tábor a magyar fiatalok egyik meghatározó találkozási helyszíne, ahová különböző tematikus táborokba 31 országból érkeznek a magyar fiatalok a nyár folyamán.

TV21 Ungvár/K. K.