Itt járt a nosztalgiavonat

2010. március 26., 09:00 , 480. szám

Kárpátalja Expressz néven érkezett nosztalgiavonat pénteken Budapestről megyénkbe, amely a monarchia körvasútjának kárpátaljai szakaszán végighaladva Románián át tért vissza szombaton Magyarországra.

Pénteken délután a kirándulóvonat mintegy 250 utasát Csap határállomáson Kárpátalja megye vezető tisztségviselői és a város elöljárói fogadták, köztük Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke. Az utazás szervezői háromnyelvű szótárakat adtak át a helyi magyar iskolának.

Az út kárpátaljai szakaszán az utasokat végig helyi idegenvezetők tájékoztatták a régió történelméről, nevezetességeiről és jelen helyzetéről. A vonat Csapról Beregszászra közlekedett tovább, ahol az utasok megtekintették a város nevezetességeit, és megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát.

A történelmi vonatkirándulás egyik kezdeményezője, Molnár Béla, a magyar Országgyűlés KDNP-s képviselője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szerelvény útjával a szervezők a határokon átívelő gazdasági, közlekedési, kereskedelmi, turisztikai és kulturális együttműködés eddig feltáratlan lehetőségeire szeretnék felhívni a figyelmet, különös tekintettel Magyarország gazdaságilag fejletlen keleti térségére. A vonatút eredményeként új elemekkel bővülhetnek a dinamikusan fejlődő ukrán–magyar kapcsolatok, továbbfejlődhet a határon átnyúló, integrált regionális együttműködés, új munkahelyek jöhetnek létre a két ország határrégióiban – emelte ki, hozzáfűzve, hogy az utazás szervezői szeretnék az eddigieknél még célirányosabban ráirányítani mindkét ország vezetőinek figyelmét a vasúthálózat összehangolt, intenzív fejlesztésére.

Az európai nyomtávú vágányon közlekedő nosztalgiavonat szombaton délelőtt Nagyszőlősre indult tovább, ahol az utasok városnézésen vettek részt, ennek során megkoszorúzták báró Perényi Zsigmond mellszobrát. Délután Királyháza vasúttechnikai nevezetességeivel ismerkedhettek meg a vendégek, majd útjukat Románia területén folytatták, Szatmárnémetiben és Nagykárolyban közbeiktatott megállókkal. Az utazás Debrecen érintésével Budapesten ért véget.

(szcs/MTI)